Через регулярні обстріли критичної інфраструктури минулої зими, українці шукають варіанти утеплення будинку, а особливо вікон. Це стосується не тільки власників старих вікон, а й нерідко з такою проблемою стикаються ті, у кого встановлені металопластикові вікна.

Конденсат на вікнах Фото: скрін youtube
Конденсат на вікнах Фото: скрін youtube

Чудовими помічниками у цій справі стануть спеціальні ущільювачі.

Вони виготовляються зі спеціальної гуми, гумопластику або силікону, захищають ваш дім не тільки від холодного повітря, а й від шуму і води.

Для холодної зими доцільно використовувати ущільнювачі із силікону, який на відміну від гуми не твердне на морозі. Розрізнити ущільнювачі за матеріалом легко: гума – чорна, силікон – білий.

Популярні новини зараз
Упустив Дантес і впіймав Кацурін: найвідвертіші і не зовсім чесні фото Наді Дорофєєвої Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Утеплення вікон. Фото скріншот Youtube
Утеплення вікон. Фото скріншот Youtube

Ущільнювачі класифікують за формою та за матеріалом, з якого виготовлені.

Трубчасті профілі (прокладки ущільнювачів) бувають у вигляді букв P і D (для великих щілин), Е (для маленьких).

Їх основні переваги: вони непомітні, міцно приклеюються до рами, не перешкоджають відкриванню-зачиненню вікна.

Утеплення вікон. Фото скріншот Youtube
Утеплення вікон. Фото скріншот Youtube

Ущільнювачі виготовляють з поролону, а також з пінополіетилену, поліуретану, ПВХ та гуми. Гумові прокладки в свою чергу діляться на ті, що самоклеються, та ті, які кріпляться за допомогою клею. У деяких випадках ПВХ краще за гуму: матеріал більш морозостійкий і менш ламкий, не кришиться і не деформується.

Гума має свої переваги – довше зношується. При купівлі гумових ущільнювачів слід вибирати м'які, оскільки вони здатні витримати багаторазову деформацію.

Вікно на провітрюванні, скріншот: YouTube
Вікно на провітрюванні, скріншот: YouTube

Надійно приклеїти ущільнювач до віконної рами можна лише за температури не нижче +10°С. Одним із найкращих вважається силіконовий клей-герметик. Він не боїться вологи і навіть через багато років служби добре розтягується та стискається. Такий герметик надійно утримує ущільнювач на вікні чи дверях протягом тривалого часу.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, руки цілі, і сковорідка чиста: домашні засоби, які допоможуть позбутися жиру та гару

Раніше портал Знай інформував, секрет від досвідчених господинь: навіщо заморожувати соду та миючий засіб для посуду

Також наш портал повідомляв, "Кабінет мрій" блищатиме і пахнутиме, наче юний ранок: унітазний лайфгак з порошком та шампунем