У супермаркетах і навіть на ринках з'явилася величезна кількість різних "поживних" засобів, які нібито можуть допомогти зібрати багатий врожай. Однак чомусь в Україні зросла кількість городників та дачників, які хочуть робити самостійно добрива та підживлення. І ми у цьому завжди допомагаємо.

На цей раз спробуємо зробити молочне добриво для простих та тепличних огірків.

Про цей рецепт розповів один з українських блогерів, який ділиться дачними порадами у себе на каналі у YouTube.

Добриво з молока та йоду, скріншот: YouTube
Добриво з молока та йоду, скріншот: YouTube

Для приготування молочного добрива потрібно розвести 10 літрів води (заздалегідь відстояної) з 1 літром коров'ячого молока невисокої жирності та додати 25 крапель спиртового розчину.

Популярні новини зараз
Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Усього 30 гривень, і ти на зв'язку: у Vodafone підказали, як можна заощадити Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Приготовлений розчин настоювати перед застосуванням не потрібно. Також якщо не хочеться витрачати натуральне молоко, то можна додати замість нього 0,5 кг молочної сировини.

Розсада огірків. Фото: Youtube
Розсада огірків. Фото: Youtube

Оптимальна витрата – 1 л робочого розчину на 1 м2. Першу обробку бажано зробити на стадії 3-4 аркуша. Далі періодичність внесення – не частіше ніж 1 раз на 2 тижні, після виконання чергового поливу.

У молоці і особливо в молочній сироватці містяться азот, калій, фосфор, а також лактобактерії, що сприяють розвитку в ґрунті корисної мікрофлори. Йод виконує захисну функцію, не дозволяючи шкідникам та хворобам атакувати ваші посадки, а також сприяючи прискоренню дозрівання плодів.

До складу бажано додати 1 ст. л. натертого на тертці господарського мила для поліпшення якостей, що прилипають, і отримання більш пролонгованого ефекту.

Добриво з молока та йоду, скріншот: YouTube
Добриво з молока та йоду, скріншот: YouTube

Обробку краще виконувати у безвітряний погожий день, у ранкові (до 11-00) або вечірні години (після 17-00), використовуючи пульверизатор. Намагайтеся потрапити, у тому числі на нижні сторони листя.

При систематичній обробці таким складом ви зможете підвищити здоров'я кущів, їх стійкість до різких перепадів температур, попередити масове опадання зав'язей та передчасне пожовтіння листя, збільшити термін плодоношення.

Це підживлення також добре підійде для поливу томатів, кабачків, патисонів та троянд. Зібраний урожай можна вживати вже наступного дня після чергової обробки.

Нагадаємо, найкраща хитрість городника: як покращити врожай за допомогою йоду, розсада це любить.

Раніше повідомлялося, зелень її любить, а шкідники – бояться: як із кавової гущі зробити універсальне добриво.

Також, найпишніша зелень на всі дачі: як приготувати поживне для розсади добрива з хлібних кірок.