Під кінець робочого тижня у всіх людей лише два бажання – виспатися та відпочити на місяць уперед. Проте, чи справді можна компенсувати недоспаний годинник за кілька вихідних днів.

Про це психіатр та експерт з медицини сну Алекс Димитріу розповів виданню Business Insider.

Колись сон наших громадян забирала виключно робота, сім'я, нічні розваги, але останній рік вніс свої корективи. Тепер додалися ще й повітряні тривоги, вибухи та спроби підлаштуватися під графіки відключень електрики.

Сонливість вранці, фото vladnews
Сонливість вранці, фото vladnews

У принципі, недосип проблема мільйонів людей на нашій планеті, і з приходом вихідних залишається надія, що буде пару днів на повне відновлення. Однак, чи справді можна зберегти здоров'я, якщо немає можливості спати повноцінно.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

"Віддати борг" сну, якщо це можна так назвати, можна назвати, якщо це вже не хронічно у вас. Недосипання може призводити до ожиріння, серцево-судинних захворювань, ризику онкології, а також низького імунітету.

"Якщо дефіцит сну більший, час на відновлення стає помітно довшим, і повне одужання може бути неможливим, тому важливо не дозволяти дефіциту сну зайти надто далеко", - каже лікар.

Сон, фото lisa
Сон, фото lisa

Деякі вчені відзначають, що на кожну годину дефіциту сну людині потрібно щонайменше чотири ночі повноцінного сну по 7-9 годин, тобто за вихідні ви точно не встигнете.

Виходить, якщо п'ять робочих днів ви не висипалися, тоді вам потрібно протягом наступних 20 днів спати якісно.

Синдром хронічної втоми
Синдром хронічної втоми, Pinterest

Нагадаємо, що три помилки, що заважають нам бути щасливими: поради психолога

Раніше повідомлялося, що забудьте про ватні палички: як правильно чистити вуха котам і яких помилок припускаються господарі

Також, якщо немає сил бігти в аптеку: які продукти можуть допомогти впоратися з головним болем