Історики все ще рахують втрати військових і мирного населення в Другій світовій війні. Відомо, що в СРСР кількість жертв війни намагалися приховати. Тоді Сталін говорив про сім млн загиблих, а Хрущов – про двадцять. За різними підрахунками, в Україні загинуло від восьми до десяти млн чоловік.

Всього в Другій світовій брала участь 61 країна. Активні бойові дії були на території 40 держав. Найбільше людей втратив Радянський Союз. Так, за п'ять років війни загинуло від 26,5 до 40 млн військових і цивільних. В Україні війна забрала 40% від загальних людських втрат СРСР.

Як стверджують історики, реєстр загиблих солдатів на початку війни майже не вели, а потім радянська влада тривалий час не розкривала справжні цифри людських втрат.

"Ти визнаєш, наскільки безглуздо проводилися бої в 41-му році, наскільки не готова була армія, на скільки не навчена була ця армія, плюс 42-й рік – це великі провальні операції, які планувалися як реванш, але стали максимально провальними", – сказала заступник директора Національного музею історії України в Другій світовій війні Людмила Рибченко.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Голова пошукової організації "Цитадель" Павло Нетесов відновлює оборонні споруди більше 20 років. Він багато разів зустрічав останки загиблих солдатів у місцях боїв і каже, що не всіх вдається ідентифікувати.

У деяких солдатів були при собі особисті розпізнавальні знаки, в яких знаходилися всі дані про людину: з якого військкомату призивався, найближчі родичі, ім'я, прізвище, група крові. Також розпізнати військового допомагали і особисті речі.

За словами Нетесова, останки невідомих солдат і зараз продовжують поповнювати братські могили. Пошуки не припиняються і досі. Адже війна не закінчиться, доки не буде поховано останнього солдата.

Нагадаємо, що у 2019 році святкування Дня перемоги скасували. Але Україна буде вшановувати пам'ять загиблих предків, віддавати шану ветеранам і відпочивати 9 травня.

Як повідомляв портал Знай.uа, відомий телеведучий і гуморист Сергій Притула поділився з шанувальниками зворушливою історією про свого дідуся, який воював на фронтах Другої світової війни.

Також портал Знай.uа писав, що новообраний президент України Володимир Зеленський 9 травня у мережі опублікував зворушливий пост, присвячений Дню перемоги над нацизмом.