Українські археологи представили в Краматорську артефакти, знайдені в минулому році: керамічний посуд, знаряддя праці, зброю і прикраси. Більшість з них знайшли в місцевих курганах.

Ці кургани використовували для поховання представники різних культур протягом тисячоліть, тому в одному місці вдавалося знайти артефакти кам'яного, бронзового і залізного віків. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Однак, продемонструвати знахідки широкої громадськості поки неможливо, оскільки у музею немає приміщення.

"Коли ми проводимо розкопки на території Донецької області, то знаходимо безліч різноманітних предметів. Ми виявили ніж або серп недалеко від містечка Зарічне, колишній Кіровськ. Він був виготовлений в 11-му столітті до нашої ери на території сучасної Румунії. Нерідко сюди привозили товари з далеких територій. Торговельні зв'язки з Європою і Азією були дуже тісні. У цьому немає сумнівів", – вважає начальник сектору охорони пам'яток археології та культури Віталій Циміданов.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Першими жителями на території Донецької області були неандертальці. Задовго до появи людини розумної вони розвідали місцеві запаси кременя і навчилися робити з нього зброю і предмети побуту. Їм на зміну прийшли сучасні люди, і теж обробляли ці камені.

Як вважають історики, саме завдяки цьому мінералу людство змогло вижити.

"Численні виходи крейди тут містять кремень. Кремень – це унікальна сировина, яка з часів палеоліту стародавнього кам'яного століття притягувало людини. Тобто, це, по суті, як метал для людей кам'яного століття. Його використовували і в бронзовому столітті теж. Завдяки кремнію, якого достатньо в Донецькій області, наші предки вижили, власне кажучи", – каже старший науковий співробітник Донецького обласного краєзнавчого музею Юрій Коваль.

Зараз головне завдання музею – знайти собі приміщення, адже музей-переселенець вже третій рік фактично залишається без даху над головою.

"Музей перереєструвався в Краматорську в 2016 році. З тих пір ми шукаємо приміщення для наших експозицій. В ідеалі добре було б побудувати власний будинок, але поки на це немає коштів. Ми ведемо переговори, щоб взяти в оренду деякі приміщення. Зрозуміло, розглядаємо тільки ті зали, де є відповідні умови для зберігання колекцій",– каже директор Донецького обласного краєзнавчого музею Катерина Філонова.

Нагадаємо, територіально до трипільської культури прийнято відносити осіле населення земель від Румунії, через Молдову і майже до самого Києва, яке проживало тут приблизно з 5500 до 2500 р. до н. е.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у річці Темза британські археологи виловили скелет людини, вік якої, імовірно, склав 500 років.

Також "Знай.uа" писав, про стародавні цивілізації, зникнення яких складно пояснити.