Група археологів виявила при розкопках десяток теракотовых фігур, які виявилися залишками давно втраченої доісторичної культури, відомої лише зі сторінок стародавніх рукописів на санскриті. Про це повідомляє TheHindu.

Унікальна знахідка була зроблена на території річки Памби, що в Індії. Фігури були знайдені ще на початку жовтня минулого року після повені. Статуї чоловіків, жінок і богів були виявлені місцевими рибалками, які, натрапивши на знахідки, зв'язалися з місцевою владою.

Після дослідження місця виявлення артефактів командою з Департаменту археології штату Керала вчені прийшли до висновку, що знайдені статуї, ймовірно, належать до культури Памба, також відомої як Пампа.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Вчені стверджують, що знайшли безліч свідчень того, що місце розкопок належало колишньому релігійного культу, в якому, серед інших богів поклонялися так званим змієподібним божествам – нагам.

Як вважають археологи, фігури перебували в храмі, який був побудований на честь бога Айяппа. В цьому поки немає впевненості, але археологи відправили знахідки для подальшого аналізу і почали готуватися до більш масштабних розкопок.

Керівник місією професор археології Кришнарадж К. вважає, що тут був принесений в жертву і похований жрець досі невідомої етнічної групи і навіть релігії.

"Ми знали, що тут щось є, щось більше, ніж просто кілька статуй, так як раніше ми виявили теракотові статуетки з цього регіону", - сказав місцевим новинам професор Кришнарадж.

Проте, вчені звертають увагу на одну цікаву деталь. Справа в тому, що статуї жінок-нагів стоять ніби осібно від усіх, об'єднавшись разом у лінію з семи жінок. В індійській міфології найближче посилання постає у вигляді зображення Сапта Матрики (в перекладі з індійського сімох богинь).

На думку археологів, це є одночасно і захоплюючим, і дещо тривожним відкриттям, адже Сапта Матрика з нагами – перша зі знайдених. Крім статуй і жертовника, археологи виявили і невелике поховання.

Варто відзначити, Памба – це одна з найбільш відомих цивілізацій, які розвивалися на території Індії. Цікаво, що саме її представники заклали основи сучасного індуїзму.

Незважаючи на це, пам'ять про них залишилася лише в стародавніх манускриптах, написаних на санскриті, хоча не виключено, що завдяки цьому відкриттю уявлення про цю культуру може змінитися.

Згідно з наявною інформацією, ця культура виникла в басейні річки Пампа і тривала приблизно з 3000 року до н.е. до 1200 року до н.е. Ймовірно, саме там з'явився один з богів індуїстського пантеону Айяппа, через що це місце набуло значення, подібного Гангу.

Нагадаємо, археологи натрапили на військову базу перського царя.

Як повідомляв портал "Знай.uа", археологам вдалося знайти вирізану в скелі баню.

Також "Знай.uа" писав, що відомо про вічного сторожа небесного міста інків.