Археологам вдалося виявити унікальні пам’ятки часів Середньовіччя. Так на Федюхіних висотах в районі Балаклави виявили кілька ранньосередньовічних могильників і передбачувану стоянку часів кам’яного віку. Про це повідомляють "Новини Криму".

Про це розповів генеральний директор Таврійського археологічного товариства Олександр Манаєв.

У результаті обстеження території були виявлені пам’ятки значно старші за XIX століття.

а результатами обстеження ми виявили два точно, третій поки під питанням, ранньосередньовічних могильники і одну площадку поширення кремнію. Цілком ймовірно, може йтися про палеолітичні стоянки, але це питання потребує додаткового дослідження", – зазначив Олександр.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

На підтвердження своїх слів Манаєв показав журналістам оброблену кремінну платівку, яка, ймовірно, служила лезом для знаряддя праці. "Крем’яні наконечник стріли, виявлений тут, зараз знаходиться в Сімферополі", – пояснює археолог.

В районі французького табору багато наметів і землянок. Там археологи оголили фрагменти пляшок для шампанського і коньяку, гудзиків з мундирів, консервних банок.

У перспективі на місці французького табору можна відтворити частину наметів і землянок. "Якщо конструкції поховальних споруд будуть не аварійні – їх також можна зміцнити і відкрити для відвідувачів", – додав Манаєв.

За його словами, археологічна розвідка території проведена на замовлення компанії, яка в жовтні цього року планує приступити до будівництва військово-історичного парку "Федюхиних висот".

"Перед тим, як розміщувати свої майданчики, вести будівельні і земляні роботи, розуміючи можливість виявлення тут пам’яток археології, вони звернулися до нас з проханням провести археологічну розвідку. Спочатку нам було цікаво помацати той самий французький табір періоду Кримської війни. Ми не чекали тут такої кількості різноманітних і різнойменних пам’ятників", – розповів дослідник

Нагадаємо, щорічно по всій території Криму група ентузіастів проводить розкопки, які називаються археологічний десант. Зараз цей "десант" розташувався і риє в районі мису Карантинний - стародавнє городище Мірмекій VI століття до н. е ..

Як повідомляв портал "Знай.uа", у минулому столітті американські вчені знайшли в Єгипті стародавню мумію. Після того, як вона була вивчена, стало ясно, що останки належать жінці, що жила між сотим роком до нашої ери і тим же роком нашої ери.

"Знай.uа" писав, група археологів в Запоріжжі на розкопках в Пологах знайшли сенсаційну знахідку. Розкопавши два кургани археологи знайшли десять поховань різного часу і культур. За даними дослідників, поховання датується третім тисячоліттям до нашої ери і відноситься до бронзового віку.