Група археологів під час розкопок на Замковій горі натрапила на ще одну шахову фігуру. Пішак довгий час пролежав в шарах XIII століття в одній із розкритих дерев'яних будівель. Нинішня знахідка стала вже четвертою в так званій "партії" Замкової гори", пише "Гродненська правда".

Унікальна постать виконана з дерева, а підставку фігури прикрашає символ, що нагадує знак сонця – колесо зі спицями.

За свідченнями, які дійшли до нас, шести пелюсткова розетка або знак у вигляді колеса з шістьма спицями служили емблемами чоловічого бога-громовержця.

Зазначимо, першої шаховою фігурою стала тура імовірно XIV століття. Пізніше її доповнили пішак XIV століття, виконана так само, як і попередня знахідка, роги тварини, і фрагмент шахової дошки – одна з її вертикалей або горизонталей довгою трохи більше 25 сантиметрів.

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

"Ще однією цікавою знахідкою, виявленої поруч з останньою шаховою фігурою, став не характерний для наших земель перстень-печатка. Кому він міг належати – питання відкрите. Але на ньому зображений, найімовірніше, родовий герб, і він зможе вказати напрямок для можливих історичних гіпотез. За консультацією звернулися до вузьких фахівців", – розповіла завідуюча відділом археології історико-археологічного музею Наталія Кизюкевич.

Незважаючи на складні погодні умови, робота археологів біля стін Старого замку триває день за днем, і з тією ж інтенсивністю тут поповнюються "фонди" археологічних вишукувань.

В шарах другої половини XIII століття зустрічаються також прикраси, різні металеві накладки і предмети побуту. Не так давно, наприклад, відкрили клубочок ниток і рибальський гачок.

Практично всі ці знахідки виявлені в стародавніх дерев'яних спорудах, яких біля стін Старого замку на сьогоднішній день розкрито вже 20. Датування кожної з них археологи окреслюють приблизно, але в майбутньому зможуть говорити про набагато більш точний час їх можливого будівництва.

Спиляні дерева кожної будови відправляються в столицю, і завдяки дослідженням відповідних фахівців датування буде набагато більше точної – у межах десятиліть.

Нагадаємо, на Харківщині городяни звернулися до місцевих краєзнавців, з'ясувалося, що знайдений стародавній підземний хід.

Як повідомляв портал "Знай.uа", на дні Чорного моря археологам вдалося знайти найдавніший непошкоджений корабель.

Також "Знай.uа" писав, в урочищі Бармацке, поблизу Рівного, українські та німецькі археологи виявили стоянку періоду палеоліту віком 15 тис. років.