Археологам вдалося знайти вирізану в скелі лазню. Будівлі понад 2,5 тис. років, її виявили у стародавньому місті Накум, в Гватемалі. Як розповідають дослідники, лазня могла служити жерцям та суспільній верхівці майя для оздоровчої мети та релігійних обрядів. Про це повідомляє global-analityk.com.

Зазначається, комплекс будівель прадавньої цивілізації у скелі археологи знайшли 5 років тому.

Лазня функціонувала з 700 року до н. е. до 300 року до н. е.. Потім її повністю засипали вапняним розчином і щебенем. Це могло бути пов'язано зі зміною діяльності лазні.

Як говорить Віслав Кошкуль з Інституту археології Ягеллонського університету в Кракові, який керував розкопками в цьому місці, спочатку дослідники подумали, що це була звичайна могила. Проте поступово, при виявлені різних елементів, вдалося дійти висновку, що це саме парова лазня.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Відомо, що стародавні майя пов'язують лазні з ритуальною діяльністю.

"У переконаннях майя печери і лазні трактуються майже однаково. Саме там народилися не тільки боги, але й перші люди, і звідти вийшли на світ. Печери вважаються входом у підземний світ, населений богами і предками", — додає доктор Ярослав Жралка з Інституту археології Ягеллонського університету, який координує розкопки.

Лазня складається з декількох основних елементів. Археологи вперше виявили тунель, витесаний зі скелі на схилі, через який витікав надлишок води. По обидва боки тунелю є сходи, щоб увійти до лазні.

До приміщення лазні веде двометровий коридор. Це прямокутна кімната, по боках котрої розташовані вирубані зі скелі лавки, на яких можна було приймати парові процедури.

Біля входу археологи знайшли овальну нішу, заглиблену в стіну. Це була велика піч. Її використовували протягом довгого часу, про що свідчить дуже товстий шар гару. Температура в печі була дуже високою, в деяких місцях камінь розкришився під її впливом.

Скоріше за все, навколо вогнища були великі камені, які розігрівалися, після чого їх поливали водою. Таким чином, пара поширювалася по всій кімнаті, а надлишок води стікав у спеціальну улоговину в середній частині лазні, а далі біг по каналу до схилу.

Археологи припускають, що над піччю була надбудова з дерева та каміння. Таким чином, пара залишалася всередині приміщення.

Нагадаємо, що на півдні Єгипту виявили рекордно величезне кладовище. На цьому місці поховано близько 50 сучасників Тутанхамона та інших фараонів 18 династії, на яку припадає пік могутності Єгипту і початок його занепаду.

Як повідомляв портал Знай.uа, на узбережжі Аргентини сім'я натрапила на останки гігантського лінивця, що жив на Землі 700 тисяч років тому. Вони відвезли скам'янілості в міський музей та показали на карті місце їх виявлення.

Також портал Знай.uа писав, що група археологів з Університету Фліндерса і Південно-Австралійського музею під час розкопок виявили рештки невідомої стародавньої істоти. Пізніше з'ясувалося, що це скелет сумчастого лева.