На півдні Франції дослідники знайшли археологічний доказ того, що давні галли дійсно відсікали і бальзамували головы своїх ворогів. Вчені виявили кістки черепа, на яких збереглися сліди смоли хвойних дерев. Про це повідомляє Journal of Archaeological Science, передає N+1.

За даними давньогрецьких і давньоримських істориків, у кельтських племен, які в зокрема, у галлів існував звичай обезголовлювати своїх ворогів після битви, вішати голови на шиї до коней і відвозити їх до собі в поселення.

Там їх виставляли на загальний огляд, прибиваючи їх цвяхами до двері свого будинку. Вчені відібрали 11 фрагментів кісток черепа, розтерли частина з них в порошок і провели хімічний аналіз з допомогою мас-спектрометрії. Дослідження показали, що галли дійсно бальзамували голови з допомогою хвойних олій.

Археологи проводили археологічні роботи в укріпленому поселенні Лю Келар (Le Cailar) на півдні Франції, яке існувало в VI століття до нашої ери до I століття нашої ери. Поселення знаходилось на березі лагуни, з'єднаної з річкою Роной і тут була гавань, куди припливали грецькі і етруські торговці. У час розкопок учені знайшли монети і амфори з грецької колонії Массалія (сучасний Марсель), керамічні вази з Апеннінського та Іберійського півострова, металева зброя.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Крім цього, в шарах, які датувалися кінцем IV-III століттям до нашої ери археологи знайшли останки відрубаних людських голів і залишки зброї. Всього за час розкопок археологи знайшли 2,7 тисячі фрагментів людських кісток. У здебільшого це були кістки черепа і частини шийних хребців. На багатьох черепах залишилися сліди порізів, які свідчили про те, що голову спочатку відрубували, а потім готували до показу — прибирали залишилися шматки шийних хребців і, мабуть, виймали мову і мізки.

Надалі вчені планують датувати останки і зрозуміти, коли з'явилася практика бальзамування наприкінці IV або на початку III століть до нашої ери. Також автори хочуть відповісти на питання, дійсно чи галли бальзамували голови своїх ворогів або і предків теж, а також всі останки або тільки їх частина піддавалися подібної процедури.

Нагадаємо, підводна печера ховала моторошні знахідки з потойбічного світу.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у Китаї, в центральної провінції Хенань археологи при розкопках гробниці часів династії Західна Хань виявили бронзовий горщик з алкогольним напоєм.

Також "Знай.uа" писав, у старому водогоні знайшли суперклад.