Щоб визначити якість консервів, необов’язково відкривати банку. Пол Джексон, експерт NRC Business Waste, закликає бути особливо уважними під час вибору та зберігання консервів, звертаючи увагу на три ключові ознаки небезпеки.

Глибокі вм'ятини

Банки з незначними вм'ятинами, як правило, безпечні, але глибокі вм'ятини можуть серйозно загрожувати вашому здоров'ю. Вони можуть порушити герметичність упаковки, що дасть змогу бактеріям проникнути всередину і зіпсувати продукт. Джексон радить уважно оглядати консерви на наявність таких ушкоджень, адже вони можуть призвести до небезпечних наслідків.

Жінка, яка обирає консерви
Жінка, яка обирає консерви

Іржа

Навіть невеликі плями іржі на консервній банці можуть свідчити про те, що їжа всередині може бути небезпечною для вживання. Іржа ослаблює метал, що збільшує ризик потрапляння шкідливих речовин у продукт. За словами Джексона, навіть незначна корозія може зробити консерви небезпечними для вживання.

Випуклість банки

Якщо банка помітно випукла, це є явним знаком проблеми. Випуклість зазвичай свідчить про накопичення газів через розмноження бактерій усередині банки. Такі продукти небезпечні для здоров'я, і їх слід негайно викинути. Якщо при відкриванні з банки виливається рідина, це може бути ознакою бактеріальної активності і псування продукту.

Популярні новини зараз
В Україні зростуть ціни на інтернет: чого очікувати українцям і які цьому причини Періодична повірка квартирних лічильників: хто має право проігнорувати процедуру Половина українців залишаться без пенсії: чому її не виставить на всіх Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу
Показати ще

Консервована риба. Фото: Youtube
Консервована риба. Фото: Youtube

Як правильно зберігати консерви?

Джексон наголошує на важливості правильного зберігання консервів. Вологість і перепади температур, наприклад, у шафі над раковиною, можуть значно скоротити термін придатності продуктів. Вкрай низькі температури можуть призвести до того, що банки лопнуть, відкриваючи доступ для повітря та вологи, що спричиняє корозію та забруднення. Для збереження якості та безпеки консервів важливо зберігати їх у стабільному, помірному кліматі.

Продукти з високою кислотністю, як-от помідори, можуть залишатися свіжими до 18 місяців після закінчення терміну придатності завдяки своїй природній кислотності. Водночас м'ясо та овочі можуть зберігати свою свіжість від двох до п'яти років за умови правильного зберігання.

Нагадаємо, Так роблять в елітних ресторанах: лайфгак по "видаленню" різкого запаху риби та часнику з рук

Раніше ми розповідали, що Дві сторони медалі: стало відомо про шкідливі властивості корисної каші, яку їдять усі

Також, Комарі більше не проблема: як зняти свербіж без аптечних засобів