Вчені зробили несподіване відкриття: підшкірний жир на руках може стати ключовим індикатором здоров'я кісток хребта. Дослідження, яке провели фахівці з Національного і Каподистрійського університету Афін, показало, що вимірювання жирового прошарку на руках може допомогти виявити людей з високим ризиком переломів хребта.

Це відкриття особливо актуальне для людей старших за 50 років, які можуть зіткнутися з проблемами зі здоров'ям кісток.

Під час дослідження було обстежено 115 осіб, серед яких 14 чоловіків і 101 жінка. Усі учасники не мали остеопорозу і були в середньому віці 62 роки. Вчені виявили, що у людей з надлишковим жиром, незалежно від індексу маси тіла, якість кісток у хребті була нижчою. Особливо це стосувалося вісцерального жиру і жиру під шкірою на руках.

Руки. Фото з відкритих джерел

Докторка медицини Єва Кассі, одна з авторів дослідження, зазначила: "Ми вперше виявили, що склад тіла в руках, зокрема жирова маса, негативно пов'язаний з якістю кісток і міцністю хребців". Це відкриття шокувало науковців і стало підґрунтям для подальших досліджень.

Популярні новини зараз
Потрапили в реєстр – готуйтесь до найгіршого: ухилянтів попередили Ухилянтам погрожують "перевіркою до 5 коліна": які реальні терміни покарання У печері знайшли "замерзлого Ісуса" і 47 років не могли закрити справу Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу
Показати ще

Зв'язок між жиром на руках і міцністю хребта пояснюється тим, що вісцеральний жир є гормонально активним компонентом загального жиру в організмі. Він виробляє молекули, які викликають слабко виражене запалення, що, в свою чергу, може негативно впливати на якість кісток. Цей процес посилює ризик розвитку остеопорозу і, як наслідок, переломів хребта.

Кассі додала, що підвищений рівень вісцерального жиру та особливості складу тіла (форма тіла у вигляді яблука) також пов'язані з поганою якістю кісток у хребті. Тому вимірювання жиру на руках може стати доступним і недорогим методом для оцінки ризику переломів, що дозволить своєчасно вживати заходів для покращення здоров'я кісток.

Нагадаємо, Яку музику краще слухати перед сном і чи дійсно вона "працює": вчені провели дослідження

Раніше ми розповідали, що Метеозалежності насправді не існує: що відбувається з людьми, яким погано "на погоду"

Також, Комарі більше не проблема: як зняти свербіж без аптечних засобів