Дослідження, проведене вченими, ставить під сумнів усталену думку про те, що музика має позитивний вплив на сон людей. Виявилося, що для деяких людей музика може заважати засинанню і навіть негативно впливати на якість сну.

Американський Фонд вивчення сну зазначає, що ефект музики залежить від індивідуальних уподобань, а експерти зазвичай рекомендують слухати спокійну музику з ритмом 60-80 ударів на хвилину.

Сон. Фото: скрін youtube
Сон. Фото: скрін youtube

Нове дослідження, яке включало 209 учасників, вивчало зв'язок між слуханням музики і сном. Учасники ділилися інформацією про свої звички слухання і як часто мелодії «налітають» на них під час сну.

У другої частині експерименту 50 осіб прослуховували популярні пісні перед сном, при цьому їхні сновидіння аналізували за допомогою полісомнографії.

Популярні новини зараз
Нові правила роздягнуть водіїв до нитки Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Дівчина в навушниках, фото з відкритих джерел
Дівчина в навушниках, фото з відкритих джерел

Виявилося, що у тих, хто не міг позбутися нав'язливих мелодій, виникали труднощі із засинанням, збільшувалася ймовірність пробудження від кошмарів, і вони частіше перебували у поверхневому сні. Записи електроенцефалограми показали, що у них відбувалася активізація пам'яті під час сну, що зворотно впливало на його якість.

Таким чином, виявилося, що навіть інструментальна музика може заважати сну у багатьох людей, проте загалом поширене переконання про позитивний вплив музики потребує перегляду.

Нагадаємо, Настя Каменських спромоглася зізнатися, де ховається, Потап підтримав: "Від деяких я плачу"

Раніше ми писали про те, що відкладіть свої AirPods подалі: чим небезпечні навушники і як не залишитись без слуху

Вам буде цікаво дізнатися коли сусіди влаштовують безсонні ночі: як вгамувати їх за допомогою штрафів