Серед численних методів боротьби з непроханими гостями на грядках є один незвичний і простий, але дуже дієвий – використання апельсинової шкірки. Хитрі дачники розкидають її по саду, щоб відлякати одного із шкідників. Ви здивуєтеся, але це – найзвичайнісінькі коти.

Коти, хоч і чарівні домашні улюбленці, можуть завдавати значних збитків садовим насадженням. Вони викопують рослини, залишають екскременти та мітять територію, що робить їх присутність дуже небажаною для садівників. Крім того, коти можуть завдати шкоди молодим рослинам, гризучи їх або вириваючи з корінням.

Чорна кішка, фото: Getty Images
Чорна кішка, фото: Getty Images

Садівники, що стикнулися з цією проблемою, знайшли ефективний спосіб тримати котів подалі – апельсинова шкірка. Експерти з садівництва пояснюють, що коти не переносять запаху цитрусових, особливо апельсинів. Розкидаючи шкірку апельсина по ділянці, можна створити природний бар’єр, який відлякує котів.

Для максимального ефекту, апельсинову шкірку варто розкласти навколо рослин і в тих місцях, де найчастіше з’являються коти. Важливо пам’ятати, що шкірка з часом втрачає свій запах, тому її потрібно періодично оновлювати. Можна також використовувати лимонну цедру, яка має аналогічний ефект.

Популярні новини зараз
Курців схватить удар не тільки по легенях: 1 жовтня сигарети злетять в ціні Пенсію піднімуть на 1500 грн: кому пощастить ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Апельсинова шкірка, фото з відкритих джерел
Апельсинова шкірка, фото з відкритих джерел

Окрім відлякування котів, апельсинова шкірка має й інші корисні властивості. Вона багата на вітаміни і може бути використана для покращення компосту. Якщо у вас немає компостної ями, ви можете зробити з шкірки домашнє добриво, яке ідеально підходить для підживлення таких рослин, як гортензії та троянди.

Нагадаємо, Ви можете залишитися без цибулі взагалі: як правильно зберігати її, щоб пролежала до весни

Раніше ми розповідали: Погода дозволяє: як висадити грядку моркви під зиму, поради для українського клімату

Також, Копаємо пісок, а після - збираємо тирсу: модні способи зберігання кабачків, гарбуза та моркви