Виноград дуже популярна культура для вирощування, адже доглядати за рослиною неважко.

З плодів винограду можна робити вино, варення, компоти, а також він дуже добре смакує у свіжому вигляді. Тож, щоб ліана була здоровою і плодоносила на наступний рік, восени потрібно потурбуватися та зробити декілька процедур.

Обрізка

В першу чергу потрібно зайнятися обрізкою. Осіння обрізка винограду робиться після перших заморозків, обов’язково після опаду листя. Саме у цей час лоза припиняє процес затвердіння, тому на пагонах варто залишити лише частину, яка стала дерев’яною до настання морозу.

Обрізка винограду, скріншот: YouTube
Обрізка винограду, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Стосується всіх споживачів: "Київводоканал" дав час до 30 квітня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма
Показати ще

Невелике попереднє обрізання можна проводити вже у вересні. Якщо обрізка пройде дуже рано, коренева система та лоза не отримають необхідну кількість поживних речовин. А ці поживні речовини вкрай важливі для подальшої зимівлі. Якщо пізно обрізати, то лоза може травмуватися, адже під впливом холоду вона стає занадто крихкою.

Профілактика

Одразу після того, як виноград обрізали, треба зробити профілактику від хвороб та шкідників. Це можна робити мідним або залізним купоросом. Робити обробку варто при температурі не менше 5 градусів тепла. Якщо температура повітря буде нижчою – ефекту від обробки не буде ніякого.

Виноградар, фото abekker
Виноградар, фото abekker

У листопаді можна провести іншу обробку – від павутинного кліща. Він стійкий до морозів, тому що зимує на гілках під корою, а весною пошкоджує листя. Через це можна побачити жовте та опале листя вже влітку.

Добриво

Добрива – також основа сильного куща та великого урожаю. Удобрювати ґрунт під виноградом варто раз на 4 роки, у осінню пору. Найкраще для цього підійде органічне добриво.

Нагадаємо, портал Знай інформував, це має знати кожен квітникар: як правильно вирощувати айстру

Раніше на порталі Знай повідомлялося, будете збирати урожай відрами: як правильно підживити яблуні та груші восени

Також, наш портал інформував, цілющий бальзам для домашніх рослин на основі соди: у грибка не залишиться шансів