Для наших читачів, які обожнюють горішки і водночас ще й дерева, є цікава ідея - виростити в домашніх умовах свій особистий фундук. Ці дерева дуже витривалі та дуже невибагливі у догляді. А про смак та користь плодів навіть і говорити не потрібно.

Фундук добре росте як на сонці, так і в тіні, а якщо ще дерево знаходиться на відкритому світлі - воно краще цвіте і утворює найгустіше листя.

Про те, як виростити своє невелике дерево фундука будинку, а потім посадити його на своїй ділянці, розповів один із українських блогерів-дачників, який ділиться порадами у мережі YouTube.

Фундук, скріншот: YouTube
Фундук, скріншот: YouTube

Для вирощування насіння потрібно зібрати горіхи з куща восени. Насіння краще висівати відразу після збору, оскільки вони потребують 3-6-місячної холодної стратифікації.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Виплати ніхто не чіпатиме: переселенців порадували доброю звісткою Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Посіяне насіння фундука також потрібно захищати від гризунів, таких як білки та бурундуки, тому деякі садівники вирішують вирощувати насіння фундуку в закритому ґрунті, щоб гарантувати, що його не вкрадуть голодні тварини.

Для вирощування в кімнатних умовах замочіть насіння фундука відразу після збору на 48 годин у теплій воді. Змінюйте воду кожні 24 години, щоб вона була свіжа. Видаліть будь-яке сміття та шматочки, які відламуються та спливають на поверхню.

Наповніть пластиковий пакетпіском так, щоб він повністю покривав насіння, і змочіть його. Закрийте пакет і покладіть в холодильник на три місяці для холодної стратифікації насіння.

Фундук, скріншот: YouTube
Фундук, скріншот: YouTube

Після того як насіння стратифікувалося протягом 3-6 місяців, його можна пророщувати у зволоженому безгрунтовому субстраті. Висадіть насіння в ґрунтову суміш і поставте у тепле місце, наприклад, на сонячне підвіконня.

Коли розсада досягне 25 сантиметрів у висоту, її можна пересадити у великі горщики, наповнені добре дренованою ґрунтовою сумішшю.

Висаджуйте зміцнілі розсади на відкритому повітрі, як тільки пройдуть суворі зимові погодні умови.

Нагадаємо, українців попередили про отруєння кавунами: не помітите, як почне ламати у суглобах та понесе до туалету.

Раніше повідомлялося, навіщо прати речі разом із кульками із фольги: секретний лайфхак від кмітливих господинь.

Також, наші бабусі чистили туалет тільки так: інфекції та паразити "злиняють", наче вампіри.