Для наших читачів, які обожнюють горішки і водночас ще й дерева, є цікава ідея - виростити в домашніх умовах свій особистий фундук. Ці дерева дуже витривалі та дуже невибагливі у догляді. А про смак та користь плодів навіть і говорити не потрібно.

Фундук добре росте як на сонці, так і в тіні, а якщо ще дерево знаходиться на відкритому світлі - воно краще цвіте і утворює найгустіше листя.

Про те, як виростити своє невелике дерево фундука будинку, а потім посадити його на своїй ділянці, розповів один із українських блогерів-дачників, який ділиться порадами у мережі YouTube.

Фундук, скріншот: YouTube
Фундук, скріншот: YouTube

Для вирощування насіння потрібно зібрати горіхи з куща восени. Насіння краще висівати відразу після збору, оскільки вони потребують 3-6-місячної холодної стратифікації.

Популярні новини зараз
Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів "На Росію чекає повторення катастрофи": афонський старець передбачив потужну подію для України Доведеться заплатити штраф "за заначку": коли доведеться віддати 20% суми Олена Бюн розповіла, хто насправді замовив убивство Ірини Фаріон
Показати ще

Посіяне насіння фундука також потрібно захищати від гризунів, таких як білки та бурундуки, тому деякі садівники вирішують вирощувати насіння фундуку в закритому ґрунті, щоб гарантувати, що його не вкрадуть голодні тварини.

Для вирощування в кімнатних умовах замочіть насіння фундука відразу після збору на 48 годин у теплій воді. Змінюйте воду кожні 24 години, щоб вона була свіжа. Видаліть будь-яке сміття та шматочки, які відламуються та спливають на поверхню.

Наповніть пластиковий пакетпіском так, щоб він повністю покривав насіння, і змочіть його. Закрийте пакет і покладіть в холодильник на три місяці для холодної стратифікації насіння.

Фундук, скріншот: YouTube
Фундук, скріншот: YouTube

Після того як насіння стратифікувалося протягом 3-6 місяців, його можна пророщувати у зволоженому безгрунтовому субстраті. Висадіть насіння в ґрунтову суміш і поставте у тепле місце, наприклад, на сонячне підвіконня.

Коли розсада досягне 25 сантиметрів у висоту, її можна пересадити у великі горщики, наповнені добре дренованою ґрунтовою сумішшю.

Висаджуйте зміцнілі розсади на відкритому повітрі, як тільки пройдуть суворі зимові погодні умови.

Нагадаємо, українців попередили про отруєння кавунами: не помітите, як почне ламати у суглобах та понесе до туалету.

Раніше повідомлялося, навіщо прати речі разом із кульками із фольги: секретний лайфхак від кмітливих господинь.

Також, наші бабусі чистили туалет тільки так: інфекції та паразити "злиняють", наче вампіри.