Вітамін В12 дуже впливає на роботу головного мозку і виконують важливу функцію в процесі кровотворення в організмі людини.

Речовина збільшує енергію, покращує пам'ять та концентрацію, а також підтримує нервову систему. Крім цього, B12 зміцнює імунітет, бере участь у формуванні червоних кров'яних клітин, нормалізує тиск.

Нестача вітаміну може призвести до появи серйозних захворювань, серед яких анорексія, сплутаність свідомості, делірій, параноя, проблеми з диханням, втома та блідість.

На щастя, дефіцит B12 легко заповнити продуктами, які можна знайти у холодильнику у кожного:

Популярні новини зараз
Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги
Показати ще

1. Молочна продукція

Згідно з висновками Національних інститутів здоров'я (National Institutes of Health), достатньо 200 г нежирного йогурту або однієї склянки знежиреного коров'ячого молока, щоб заповнити нестачу вітаміну. Щоденний прийом зазначеної норми допоможе забезпечити 18% необхідного споживання вітаміну

2. Яйця

Мало того, що яйця багаті на білок, кальцій, цинк, так ще містять величезну кількість інших вітамінів: A, B5, D, K, E. В одному яйці міститься 7% від необхідної норми вітаміну B12.

3. Збагачені продукти

Як стверджує канадський дієтолог Леслі Бек (Leslie Beck), деякі сорти злаків, рослинне молоко та соєві продукти насичені вітаміном В12. Це відмінний варіант для вегетаріанців та веганів, у раціоні яких відсутні продукти тваринного походження.

"Збагачені рослинні напої містять 1 мкг вітаміну B12 в 1 чашці і забезпечують 50% щоденної потреби людини в цьому вітаміні в 1 порції" , - заявляє експерт.

4. Морепродукти

Молюски славляться надлишком B12. У 85 г міститься близько 85 мкг вітаміну.

Деякі види риб також вважаються джерелом вітаміну: сардини, нерку та райдужну форель. Крім цього, дієтологи рекомендують крабів, морські водорості норі та консервовані креветки як джерело B12.

5. Яловича печінка

Яловича печінка містить понад 70 мкг вітаміну B12 у порції 85 г. Втім, багато експертів налаштовані дуже скептично.

"Вітамін B12 у м'ясі може бути менш біологічно доступним через втрати під час термічної обробки їжі та наявність колагену, який не перетравлюється, а також зниженою секреторною здатністю шлунка", - заявляє дієтолог Лінда Антіноро .

Нагадаємо про 3 рецепти молодості, про які повинен знати кожен: як запобігти старінню шкіри в зоні шиї та декольте.

Раніше ми повідомляли, що обережно, гриби: як зібрати не отруйні та правильно їх приготувати без шкоди здоров'ю.