Літо в розпалі і багато хто виїжджає на пікніки в ліс, де можна зіткнутися з його небезпечними мешканцями. Одним із таких є змії. Їхні укуси не рідкість в Україні, тому важливо знати і розуміти, що робити, якщо плазун вчепився в тіло. Поради дали в МОЗ.

В Україні мешкають три види отруйних гадюк і вони активні починаючи з квітня до жовтня. Отрута цих створінь небезпечна, але здебільшого несмертельна. Летальні випадки бувають через індивідуальну реакцію, хронічні недуги або якщо не буде надано медичну допомогу.

Укус змії, скріншот
Укус змії, скріншот

Вас вкусила змія, що робити?

Насамперед потрібно забезпечити собі спокій та мінімально рухатися. Знерухомити частину тіла, де знаходиться укус - це допоможе уповільнити поширення отрути.

Місце укусу слід звільнити від одягу, взуття чи прикрас та накласти чисту пов'язку. Необхідно пити багато води і по можливості якнайшвидше потрапити до медичного закладу.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам призначають нові виплати: хто має право на грошову допомогу В Україні оновили правила для виїзду за кордон Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд Часу більше не дадуть: українцям нагадали про важливу процедуру
Показати ще

Змія, скріншот із відео
Змія, скріншот із відео

Чого категорично не можна робити за укусу змії?

На рану не потрібно накладати джгут, оскільки він не завадить отруті поширюватися і водночас може спричинити омертвіння кінцівки. Також не варто намагатися висмоктати отруту.

Раніше портал Знай повідомляв, не потрібно цькувати себе кремом і фумігатором: прості засоби від комарів, які є у кожного.

Також наш портал інформував лише кілька правил: як убезпечити себе від укусу кліща під час прогулянки або пікніка.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, як витягнути кліща з тіла: три способи, які допоможуть безболісно позбутися паразита.