Один із найприємніших моментів на своїй дачній ділянці чи городі – це особистий урожай свіжих овочів. Однак досвідчені городники знають, що врожай може опинитися в небезпеці, якщо поряд з томатною грядкою розташувати "неправильні" рослини.

Погані сусіди можуть негативно вплинути на зав'язь і піддавати рослини зараження хворобами та шкідниками.

Про те, що не можна садити поряд з помідорами, розповів один з українських блогерів, який ділиться дачними порадами в мережі YouTube.

Висаджування помідорів, город, фото: Знай.ua
Висаджування помідорів, город, фото: Знай.ua

Що не можна садити поряд із помідорами

Найгірше висаджувати поряд з томатами капусту – цвітну, броколі чи кольрабі, а також горох. Багато видів зелені краще розводити на різні кінці городу з цими плодами. Зокрема йдеться про кроп, фенхель і мелісу. Фенхель взагалі може уповільнити зростання багатьох городніх овочів.

Популярні новини зараз
У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку
Показати ще

Кукурудзу не варто висаджувати з південного боку від грядки з помідорами. Високі стебла будуть затуляти овочеві сонце, а його світло дуже важливе для гарного росту та повноцінного дозрівання плодів.

Натомість помідори можуть затуляти сонце баклажанам. До того ж, ці рослини страждають від однакових хвороб і шкідників, а значить вони можуть вразити одночасно обидві грядки.

Так само картопля здатна заразити кущі колорадськими жуками.

Помідори на розсаду, скріншот: YouTube
Помідори на розсаду, скріншот: YouTube

"Добрі" сусіди помідорів

Усі бобові, крім гороху, добре вживаються з помідорами. Особливо це стосується кучерявої і кущової квасолі, а також нуту.

Листові овочі, такі як салати, рукола, шпинат, щавель, а також селера нічим не завадять помідорам під час росту та дозрівання.

Помідори на розсаду, скріншот: YouTube
Помідори на розсаду, скріншот: YouTube

З овочевих культур хорошими сусідами стануть редиска, морква, пастернак та буряк. Також можна садити поряд з помідорами гарбуза та сквоші.

Огірки стануть чудовими сусідами для червоних плодів не лише у салаті, а й на городі. Ці рослини взаємно відлякують одна від одної шкідників.

Такі пряні трави, як чебрець, чабер, шавлія, материнка, орегано та базилік, нічим не завадять помідорам. А спаржа, зелена цибуля та часник то й взагалі не допустять до овоча шкідників.

Нагадаємо, як використовувати картопляні очищення на городі: урожай буде багатим та якісним.

Раніше повідомлялося, що найкраща хитрість городника: як покращити врожай за допомогою йоду, розсада це любить.

Також, зелень її любить, а шкідники – бояться: як із кавової гущі зробити універсальне добриво.