Про колись могутню столицю імперії Виджаянагари, розквіт якої припав на середину 14 століття, під назвою Хампі нагадують лише величні руїни. Зараз жителями міста є мавпи.

Вся краса і незвичайність стародавнього Хампі не піддається опису, втім, як і не представляється можливим сьогодні пояснити його походження. Але, хто знає, може бути, одного разу, вчені проникнуть в неймовірні таємниці міста-загадки.

Між тим, Хампі продовжує залишатися центром індуїстської релігії, зокрема, через дію й понині храму Вірупакші. Про це повідомляє Intesense.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Перлиною Хампі, безсумнівно, вважається найбільший храм — Вірупакша, центр паломництва прихильників індуської релігії з усієї Південної Індії. Комплекс складається з двох великих дворів, кожен з яких веде вхід через гопуру, ворота.

Внутрішній двір майже завжди заповнений прочанами, вірянами і виспівували релігійні пісні. Згідно з легендою, для того, щоб вхідний отримав вищу благословення, необхідно вкласти рупію в хобот храмового слона, що стоїть біля входу.

На початку 14 століття імперія вела жорстоку війну з прихильниками ісламу, а зведення великого і при цьому добре укріпленого міста стало своєрідною відповіддю експансії мусульман.

Між тим, зовсім недавно у вчених колах з'явилася інформація про те, що, скоріше всього, село Хампі, центр столиці Віджаянагара, набагато старше, ніж було прийнято вважати. Вся справа в тому, що руїни столиці імперії підносяться на підставах більш давніх будівель.

Багато вчених стверджують, що таємничий і невідомий сучасній науці знищене місто — залишки Кишкинда, міфічної держави мавп.

Згідно "рамаяні як", саме Валі і Сугрива, брати-мавпи, заснували величний місто, а потім запанували в ньому. Але через деякий час вони розділилися. В суворій боротьбі за владу Валі витіснив брата, якому довелося перебиратися на пагорб Матангі Парватам.

Таємницею оповите походження і призначення дороги до храмового комплексу Вірупакші, складеної з масивних гранітних плит, що нагадують сучасні аеродромні. Їх розмір часом досягає 7 метрів.

Але, напевно, найдивнішу споруду стародавнього міста-примари складають масивні кам'яні "королівські ваги". Згідно з переказами, раз в рік король Віджаянагара мав роздати бідним п'ять металів, загальна маса яких дорівнювала його вазі, в тому числі це повинні були бути золото, срібло і бронза.

Сьогодні, на жаль, цей чудовий пам'ятник стародавньої архітектури складається тільки з трьох каменів, складених у вигляді літери "П". Чаші, що служили для зважування, втрачені.

Нагадаємо, колекціонер показав рідкісні фотографії дивовижних українських пейзажів 19 століття.

Як повідомляв портал "Знай.uа", українські археологи знайшли колодязь у старовинному замку. На території замку був організований музей. У сучасній експозиції представлено декілька виставок.

Також "Знай.uа" писав, про неймовірні фортеці України, які зберігають безліч таємничих історій.