Стенфордський університет, який набагато частіше називають просто Стенфордом - один з найбільш шанованих університетів у всьому світі. Заклад знаходиться в місті Пало-Альто, поблизу від Сан-Франциско і, по-суті, є центром знаменитої Силіконової Долини.

Американський приватний дослідницький університет, був заснований Леландом Стенфордом-старшим і названий ім'ям його померлого сина, Леланда Стенфорда-молодшого.

У 49 років після двох поразок на виборах, губернатор Каліфорнії Леланд Стенфорд, нарешті, був обраний сенатором Конгресу США.

Це було величезною подією для емігранта з Італії, який починав свою кар'єру в США клерком в бакалійної крамниці Нью-Йорка, а в підсумку став одним з найбагатших і найвпливовіших людей Америки 19 століття.

Він став залізничним магнатом, одним з членів "Великої четвірки", яка побудувала західну гілку трансконтинентальної залізниці.

Його будинок з кількома десятками кімнат і штатом незліченної прислуги був одним з найшикарніших в Сан-Франциско.

Але під час чергової подорожі по Європі, в Італії, у віці 16 років від тифу помирає його єдиний син, Леланд Стенфорд-молодший.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Ця трагедія потрясла батьків і перевернула всю їх подальше життя. Вони вирішили витратити основну частину своїх статків, щоб увічнити пам'ять сина. Але зробити це таким способом, щоб плодами їх зусиль скористалися жителі штату, діти Каліфорнії, яких вони тепер вважали своїми дітьми.

Леланд і Джейн Стенфорд вирішили, що найкращим способом збереження пам'яті про їх сина буде створення гарного університету.

Популярна байка про те, як Стенфорд, непоказно одягнені, нанесли візит ректору Гарварда Чарльзу Вільяму Еліоту.

Відповідно до цієї історії, він висміяв їх пропозицію спонсорувати зведення нового кампусу для Гарварду в пам'ять про їх сина, учівшемся тут. Він сказав: "Ви знаєте, скільки коштує звести кампус? Гарвардські кампуси зведені за суму понад 7 мільйонів доларів!". Жінка розгубилася, і ректор зрадів тому, що зможе нарешті вигнати непрошених відвідувачів. Але Джейн Стенфорд повернулася до чоловіка і спокійно сказала: "Так мало коштує будівництво університету? Чому б нам в такому разі не звести власний університет?".

Ця історія донині передається з вуст в уста, але вона є правдою лише частково.

Про те, як все відбувалося насправді можна прочитати на офіційному сайті Стенфорда. По-перше, Леланд Стенфорд молодший помер від хвороби у Флоренції, до цього не вчився в Гарварді.

З іншого боку, Стенфорд дійсно їздили до Еліоту, так як вони відвідали кілька вищих навчальних закладів, і поспілкувалися з їх ректорами. На той момент Стенфорд не знали, заснувати їм музей або університет. Елліотт порекомендував університет і сказав, що це обійдеться в п'ять мільйонів доларів. Стенфорд вирішили, що сума їх влаштовує, і вирішили заснувати університет.

Але фактичні витрати на побудову університету склали 22 мільйони доларів - нечувана сума на той період часу.

Стенфордський університет відкрив свої двері для перших студентів 1 жовтня 1891 року. Учнями на той момент були більше 500 студентів. Девізом університету була обрана фраза: "Віє вітер свободи" з твору Ульріха фон Гуттена, натякає на незалежність навчального закладу. Не дарма з самого заснування Стенфорд був університетом, разрешавшим жінкам здобувати освіту нарівні з чоловіками. У перший навчальний рік дівчата-студентки склали 20% від усіх учнів, причому 25% з них віддали перевагу вивченню науки.

На сьогоднішній день в навчальному закладі діють сім факультетів: факультет землеволодіння, гуманітарних і природничих наук, освіти, ділового адміністрування, а також інженерний, медичний і юридичний факультети.

Важливо відзначити діяльність Стенфордського науково-дослідницького парку, заснованого в 30-х роках минулого століття професором Фредеріком Терманом, який пропонував студентам формувати навчальні підприємства, щоб на ділі застосувати засвоєні знання. Кожному відомий результат цього починання - поява Силіконової долини, в якій знаходяться компанії, зайняті передовими розробками в сфері цифрових, інформаційних та біотехнологій.

Стенфордський університет асоціюється з вищим рівнем якості навчання і прекрасної кваліфікацією молодих фахівців. Серед відомих випускників можна назвати Джона Стейнбека, Вільяма Шоклі, Ілона Маска, Тайгера Вудса і Річарда Шермана.

Нагадаємо, у мережі показали фото Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича з висоти пташиного польоту. За словами користувачів, він нагадує колишню резиденцію французьких королів - Версаль, а також вигадану школу чаклунства Хогвартс із фільмів про Гаррі Поттера.

Як повідомляв портал Знай.ua, ще півтисячі років тому українці активно навчалися у кращих університетах Європи — від Польщі до Британії.

Також Знай.ua писав, в окупованій Керчі зносять будинок колишнього Херсонського університету, який прийшов у занепад після анексіїі був розгромлений вандалами.