Як з'ясувалося ще півтисячі років тому вихідці з України активно навчалися у кращих університетах Європи — від Польщі до Британії.

Так, наприклад, у Франції 6 квітня 1353 вперше згадали про українських студентів, назвавши їх студентами з Рутенії.

Варто відзначити, що Рутенія це одна із середньовічних латинських назв Русі.

У листі з паризького університету Сорбонна йдеться про Петра Кордована і його друга з Рутенії. Автор статті вказує, що це були кияни. У 1391 році Петру Кордовану вдалося стати магістром наук.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Університет у Сорбонні заснували до 1200 року в Парижі. Завдяки великим пожертвуванням університет став престижним науково-освітнім закладом. У Сорбонні студенти вивчали теологію і філософію.

У тій же Сорбоні з 1369 року навчався Іван з Рутенії. В 1567 році в Сорбонні Адріана Загорикуса записують як студента "рутенської нації з України".

А в списках 1660 року в Падуанському університеті в Італії вперше зустрічається Йозеф Данило Дзік, катедральний вікарій Луцький, національність — українець, Київський дістрікт.

Це, до речі, найдавніша згадка, в якій вказана наша національна, українська, приналежність в сучасній транскрипції.

У ті часи студенти при записі в університети вказували, з якої вони приїхали країни, місцевості, міста, до якої релігійної громади вони відносяться, як вони самі себе ідентифікують.

При записі в університети прибулих питали, хто вони, і отримували відповіді: один називав себе "рутенцем", другий говорив, що він "рус", третій називався "роксоляном" і т. д.

Нагадаємо, перший вірш написала принцеса. Принцеса є найбільш раннім автором, відомим на ім'я, а також першою поетесою. Вона була дочкою засновника Аккадського царства - царя Саргона, і відома своїми шумерськими гімнами.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Да Вінчі практично не розлучався зі своїм блокнотом. Його списки справ були неймовірно цікавими.

Також "Знай.uа" писав, показали найдавніші в світі вилки. Католицька церква, називаючи вилку "зайвою розкішшю", і не вітала її використання — вживання її при дворах монархів розглядалося як безбожництво або навіть зв'язок з дияволом.