В Словаччині недалеко від маленького села Ликавка стадо диких кабанів розкопало сотні старовинних монет. На щастя, свині не знищили монети своїми копитами і скарб побачила сімейна пара під час прогулянки й викликала на місце археологів. Про це повідомляє The History Blog.

Завдяки "відповідального підходу" з боку свиней, у словацьких археологів була вкрай рідкісна можливість викопати скарб монет на місці. Фахівці провели розкопки, і на площі в два квадратних метри знайшли близько 2000 срібних угорських динаріїв, осколки глиняного глечика, кілька золотих і 1867 срібних монет. Їм по 500-600 років, відзначають фахівці.

"Це унікальне відкриття. Нам випала можливість задокументувати скарб прямо на місцевості. Він не відчув ніякого втручання з боку. Хіба що від диких кабанів. За роки своєї роботи ніколи не бачив нічого подібного, і це, безумовно, найгарніша знахідка за цей час", - сказав керівник дослідження Мартін Фурман.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Це серйозно підвищує значущість знахідки, оскільки археологи змогли вивчити місце знахідки. Загальна цінність скарбу ще не встановлена.

Але скарб містив значну суму для того часу. Денний заробіток працівника тоді становив від 6 до 10 срібних монет. Золоті монети простолюдин міг жодного разу не тримати в руках. Власник помістив свій скарб у мішок, поклав його в глечик, а потім закопав у лісі.

У дрібній ямі було маленьке глиняне дно від глечика з монетами. Поруч стояла металева кришка. Скарб було покрито тонким шаром грунту. Можна припустити, що людина, яка закопував монети, поспішав. Скарб знаходився недалеко від історичної торгової дороги.

Зазначимо, що за припущенням вчених, монети були заховані близько 1527 року, в рік, коли між Фердинандом Габсбурзькою й Іваном Заполя, воєводою Трансільванії, вибухнув династичний конфлікт. Іван був коронований королем однією фракцією дворян, Фердинанд - інший. Доки Іван був зайнятий боротьбою з селянським повстанням, Фердинанд вторгся в Угорщину.

У вересні 1527 року війська Фердинанда, в основному німецькі та австрійські найманці, з кількома тисячами союзних угорських військ, перемогли угорську армію Іоанна. Фердинанд був коронований королем Угорщини 3 листопада 1527 року, але битви тривали.

Монети все ще підраховуються і очищаються. Як тільки вони будуть ретельно задокументовані, скарб буде виставлений в музеї в Ружомбероке. Що стосується сімейної пари, вони отримають свою нагороду.

Відповідно словацькому законодавству, сімейна пара, знайшла скарби, отримає винагороду – і досить солідну, адже вони не приховали частину скарбу і не витягали його з землі самі, а викликали фахівців, не полінувавшись прочекати їх три години.

"Я сподіваюся, що вони куплять кабанам жолуді або щось ще на ці гроші", - додає автор The History Blog.

Нагадаємо, найціннішу знахідку розкопали чотири шукачі скарбів за допомогою металодетекторів в історичному центрі Англії Бакінгемширі.

Як повідомляв портал "Знай.uа", 90-річному старому город підніс неймовірний урожай – середньовічний скарб.

Також "Знай.uа" писав, дівчинка знайшла справжній скарб морських глибин. Батько школярки дуже здивувався знахідці, адже він сам шукав такий артефакт близько 25 років.