Під час розкопок архіепіскопского замку Сьоборг на острові Элленхольм на півдні Швеції археологи знайшли венеціанський золотий дукат XIV століття. Про це повідомляє прес-центр музею Блекінге.

Монета була викарбувана під час правління дожа Андреа Дандоло (1343-1354), відомого тим, що він перебудував собор Святого Марка.

За словами вчених, це перша середньовічна венеціанська монета, знайдена в Швеції, повідомляється на сайті Музею провінції Блекінге (Blekinge museum).

На аверсі монети зображений Ісус Христос, оточений вертикальним німбом мигдалеподібної форми. На реверсі викарбувано фігуру Святого Марка, який височить над дожем Андреа Дандоло. Монета була викарбувана під час правління Дандоло (1343–1354), відомого тим, що він перебудував і розширив собор Святого Марка.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

"Середньовічна венеціанська монета вперше була знайдена в Швеції, і ця знахідка, показує, що Элленхольм був міжнародним торговельним портом", зазначив директор Музею провінції Блекінге Маркус Сандеке.

"Звичайно, якщо ви знайшли італійську монету в резиденції архієпископа, хочеться думати, що між Римським папою і архієпископом існували якісь зв'язки. Але поки це тільки гіпотеза", - додав він.

Варто відзначити, що в середні століття острів Элленхольм перебував під владою Данії. Він ставився до багатого Лундскому єпископату. На острові в ті часи був побудований архієпископський замок – Сьоборг, навколо якого базуються місто і порт.

Під владою Данії Элленхольм перебував до Реформації (до 1536 року). Згодом він перейшов під владу Швеції. У XVI столітті місто на острові захоплювали й руйнували кілька разів, і в 1600 році він був покинутий.

Археологічні роботи в Элленхольме вперше проводилися в 1920-х роках. У 2016 році вони відновилися і тривають досі. Археологи вже виявили залишки мосту через рів навколо замку, що датуються 1343 роком.

Зазначимо, що взагалі в Швеції знаходили багато середньовічних монет, зокрема у великому торговому місті Бирка знаходили англо-саксонські пенні, гроші, викарбувані в Північній Німеччині, і навіть арабські срібні дирхами і каролінгські гроші. Але середньовічна венеціанська монета знайдена у Швеції вперше.

Нагадаємо, вчені в Єгипті виявили прадавні реліквії.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у Китаї знайшли останки стародавнього динозавра.

"Знай.uа" писав, знайдено найдавніший хабар у світі.