На початку двадцятого століття жіноча мода стала стрімко мінятися. Революційна епоха торкнулася і одягу.

У мережі показали рідкісні кадри вуличної моди Києва на початку XX-го століття. Фотографії оприлюднила на своїй сторінці у "Фейсбуці", з посиланням на Музей історії Києва киянка Олена Насирова.

Трендом тих років були хороші головні убори, стильні сукні, приталені пальта, вишукані парасольки.

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Також рідкісними і дуже красивими знімками поділилися і в групі "Клуб корінного киянина".

"Киянки... саме так вони одягалися на початку XX-го століття. Мода того часу і смак наших прабабусь і прапрабабусь сформували настільки гарний стиль, який був актуальним і сьогодні Справжні леді, законодавиці моди імперії, витончені і красиві городянки - на цих дивовижних фото...", - пишуть під фото.

В Україні збереглося мало одягу ретро: ХХ столітті наш народ пережив кілька періодів крайньої бідності, голоду. На купівлю обновок грошей не було.

Варто відзначити, тоді, як і зараз, українки віддавали перевагу більш яскравим речям, ніж німкені, австрійки, голландки… Були свої особливості і в регіонах України: одеситки носили більш яскраві речі, ніж киянки.

У XX столітті кравчині, які шили одяг для заможних дам, часто не вирішувалися відразу кроїти дорогі тканини.

Намагалися показати модель майбутнього виробу замовниці.

Якщо та затверджувала макет, майстрині приступали до роботи з тканинами.

На створення однієї сукні нерідко йшов цілий місяць.

Як видно з фотографій, у минулому столітті киянки носили високі шапки і мережива.

Мереживо в жіночому платті використовувалося досить часто.

Наверное, это смешно, а, может, и наивно, но я люблю мысленно играть в "машину времени". Причем влечет не будущее, а...

Geplaatst door Elena Nasyrova op Donderdag 6 april 2017

Нагадаємо, український інститут історії моди підготував добірку фотографій старовинного верхнього одягу з різних регіонів України кінця XIX – початку ХХ століття. Український верхній одяг був неперевершений, а найголовніше, що в ті часи носили верхні вбрання виключно з вовни.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в Державному архіві Австрії зберігаються раритетні фото українок, виконані в 1890-му. Більшість жінок одягнені у святкові костюми. Ці знімки раніше не були опубліковані.

Також "Знай.uа" писав, як виглядали юні красуні 100 років тому.