Днями показали дві зворушливі листівки з минулого. Вони зберігаються у Вінницькому краєзнавчому музеї, виготовили їх ще в 1914 році. А в музей передав колекціонер Андрій Гродецкий. Про це розповідає Gazeta.ua.

"В 1914-1917-х нікого не вітали з Новим Роком. Не було такого свята. Тільки в Австро-Угорщині відзначали 2 Різдва: 25 грудня і 7 січня. Листівки друкувалися українською мовою. У Росії - тільки російською. Вони вважали український непотрібною", - зазначає історик Василь Штокало.

Так відомо, що одна з листівок адресована Новиковій Юлії Петрівні. Відправлена з Яготина Київської області Махаранецьким Сахаром. Датована 1914 роком. Має штамп Козятина Київської губернії. Зверху англійською, німецькою та французькою мовами написано "поштова листівка".

На листівці зображені маленькі хлопчик і дівчинка, які несуть дерев'яну коробку з подарунками та іграшками. Виготовлена в Німеччині з картону. Коштує 1 марку.

Популярні новини зараз
Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Новорічна листівка, яка відправлена з Яготина.

"У наступному році бажаю тобі, мило кумушко, всього найкращого", - йдеться в одній з листівок чорнилом на звороті.

Новорічні листівки дореволюційного періоду.

Новорічні листівки дореволюційного періоду.

У той час української держави не існувало. Країна була розділена на Австро-Угорщину і Російську імперію. В Російській імперії було міністерство пошти і телеграфії, який займався відправкою листів. У західних областях - корпус січових стрільців з художньої штаб-квартирою. Там виготовляли різдвяні листівки, присвячені військовим подіям.

На них зображували Ісуса Христа, Божу матір з дитиною, ангелів, ягнят, пастухів і вертеп. Кожну листівку вручну малював художник. Потім її копіювали на верстаті. Цю техніку виробництва завезли з Німеччини. Вона була дорога і не виправдовувала вкладених коштів.

Листівки, яким більше ста років.

Варто зазначити, що першою листівкою, виготовленою на продаж, вважається картка, сера Генрі Коул, який на початку 1840-х замовив художнику Джон Хорслі. На ній була намальована сім'я сера Коула, яка сидить за різдвяним столом, і підпис: "Веселого Різдва та щасливого Нового року!". Інші листівки були розпродані всім бажаючим. Розійшлися дуже швидко.

1874-го було засновано Всесвітній поштовий союз, який встановив міжнародний стандартний розмір листівки - 9 x 14 см. Більшість держав прагнули орієнтуватися на цю вимогу.

Нагадаємо, ці різдвяні листівки з минулого зведуть вас з розуму.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ця колекція дивних ретро-листівок, випущених в 1950-1970-ті році, зламає ваш мозок.

Також "Знай.uа" писав, як 100 років тому кияни готувалися до Нового року.