В суботу, 26 січня, у Музеї Брайтона (Великобританія) відкрили дивну виставку, присвячену обличчям стародавніх людей. Вони наче ожили і розповіли нам про минуле.

Талановитий судмедексперт зі Швеції Оскар Нільссон (Oscar Nilsson) створив погруддя представлені на виставці. Про виконану роботу він розповів виданню Live Science.

Як розповів Нільссон, на відтворення облич в нього пішли сотні годин. Він використав всю доступну інформацію: деталі черепів, результати аналізів ДНК, радіовуглецевого датування і багато іншого.

З кожною головою він працював окремо. Спершу роздруковував на 3D-принтері копію черепа, а потім, після вивчення всіх доступних даних, починав наносити м'язи.

Популярні новини зараз
Якщо не хочете плакати через платіжки: споживачам електроенергії дали час до 3 травня Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Реконструктор повідомив, що використовував силікон і протези очей, але ці матеріали служили суворому підходу, при якому він йшов поступово, відновлюючи кожний м'яз обличчя.

Першим, чиє обличчя було відтворено – стало обличчя жінки-неандертальця, що жила на території Гібралтару.

Другим отримав нове життя чоловік кроманьйонець із Франції. В його генах знайшли ознаки темної шкіри. Кроманьйонці жили в області сучасної Європи і могли населяти південне узбережжя Англії.

Там жила жінка, вік останків якої оцінюють в 5500 тисяч років. Її шкіра теж мала смаглявий відтінок про це говорять генетичні особливості її сучасників, які жили в тому ж ареалі.

Таким був створений представник залізного століття. Нільссон стверджує, що форма черепа чоловіка говорить про те, що він володів гарними рисами обличчя, але мав широкі проміжки між зубами — стан, відомий як діастема.

Далі пішли останки жінки, яка жила приблизно в 250 році нашої ери. Очевидно, що вона займалася важкою працею. Її хребет має сліди грижі Шморля. Але що вражає, так це цвях у її потилиці.

І останнім став чоловік англосаксонського періоду.

Нагадаємо, дослідники довели, що неандертальці могли за допомогою своїх копій вбивати дрібних і середніх тварин.

Як повідомляв портал "Знай.uа", поблизу покинутого будинку знайшли скелет людини.

Також "Знай.uа" писав, антропологи показали, як виглядав стародавній кроманьйонець.