Провідні вчені з Йоркського університету провели дослідження в результаті якого з'ясували яким чином неандертальці зуміли пережити суворий Льодовиковий період.

Нове дослідження, опубліковане в науковому журналі Quaternary Science Reviews, доводить, що неандертальці більшою мірою вижили завдяки турботі один про одного.

До 2018 року було відомо лише, що для виживання вони брали кілька стратегій, включаючи групове полювання на велику дичину, спільне виховання дітей і використання продуктів харчування.

Як правило, неандертальці трималися групами, і втрата навіть одного члена вважалася катастрофою.
За словами одного з професорів університету, за активного полювання і ризику нарватися на хижаків, травми були невід'ємною частиною життя неандертальців.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Якщо б вони нехтували пораненими і ставилися до них як до непотрібного тягаря, вони б просто не змогли вижити.

Ми вважаємо, що турбота один про одного була не просто культурною рисою, а адаптацією до унікальних умов проживання поруч з м'ясоїдними тваринами. Взаємодопомога, можливо, допомогла неандертальцям зайняти нішу хижаків. — пояснила Пенні Спикинс, одна з авторів дослідження.

Для того щоб не бути голослівними і довести свою теорію, дослідники вивчили останки 30 неандертальців. Зразки мали рани середньої і важкої ступені, які, за словами палеонтологів, згодом були вилікувані.

Наголошується, що ймовірність того, що поранені могли вижити без сторонньої допомоги, вкрай мала.

Неандерталець, знайдений в печері Шанідар став одним з кращих прикладів. Він, будучи сліпим на одне око, був позбавлений правої руки і поранений в ногу. І незважаючи на це, він був живий навіть у свої 40 років, що було хорошим результатом за стандартами Кам'яного століття.

Так для лікування поранених використовувалися різні методи залежно від тяжкості поранень.

Наприклад, важкі травми зразок зламаної ноги вимагали зміни положення кісток, ретельної гігієни і в деяких випадках запобігання крововтрати.

Палеонтологи вважають, що у неандертальців були власні акушери. Складні пологи могли бути частим явищем через форму тазу і розміри голови немовлят.

Надалі дослідники планують з'ясувати детальніше, які методи лікування використовували неандертальці. Також важливо дізнатися, в який саме час вони почали проявляти турботу.

Нагадаємо, у Польщі знайшли найдревніші останки людини.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, ці доісторичні жінки відкрили вченим велику таємницю про походження людства.

Також портал "Знай.uа" писав, неандертальці залишили свій "слід" у ДНК сучасної людини.