Часом прибирання може принести не тільки затишок і гармонію, але і порадувати вражаючими давніми артефактами, що зберігалися на запилених полицях.

Так у Шотландії під час генерального прибирання в хімічній лабораторії Університету Сент-Ендрюс натрапили на друкований примірник періодичної таблиці Менделєєва, який вважається найстарішим з усіх збережених у світі на сьогоднішній день. Про це повідомляє ВВС.

Точна копія найстарішої таблиці вже виставлена у будівлі хімічного факультету, однак сам оригінальний документ зберігається в умовах, близьких до музейних, щоб забезпечити його схоронність.

Відомо, що навчальний посібник для студентів, складений німецькою мовою, було надруковано в науковій друкарні, яка працювала у Відні між 1875 і 1888 рр.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Сент-ендрюського примірник таблиці Менделєєва був знайдений ще в 2014 році, однак з тих пір вчені намагалися зберегти неабияк пошарпаний часом документ і встановити точний вік.

Щоб зберегти документ, довелося докласти чимало зусиль.

За словами професора Каліфорнійського університету Еріка Сцерри, швидше за все, таблиця була надрукована між 1879 і 1886 рр.

Більш точного датуванню допомогли пропуски або частково заповнені клітини таблиці.

На той момент були відкриті ще далеко не всі хімічні елементи, тому в таблиці не мало порожніх клітин. Приміром, в очі кидається відсутність другого елемента гелію (він був виявлений на Землі лише в 1895 році).

Також там присутні елементи галій і скандій, відкриті в 1875 і 1879 рр. відповідно.

А ось на місці германію - розташованого в п'ятому ряду між галієм (Ga) і миш'яком (As) - стоїть намальований від руки знак питання, хоча його атомна маса вказана вірно.

Існування цього елемента Менделєєв передбачив у 1870 році, однак відкритий він був лише півтора десятиліття потому, в 1886-му.

Колонка інертних газів відсутня повністю. Всі вони були відкриті значно пізніше.

Також на старому примірнику відсутня нумерація елементів. Хоча на сьогоднішній день атомний номер - це одна з основних характеристик, що визначає кількість протонів у ядрі і його заряді.

Сам російський хімік Дмитро Менделєєв вперше представив свою періодичну таблицю в 1869 році.

За словами представників керівництва шотландського університету, якщо десь і існує більш старий екземпляр таблиці, їм про це нічого не відомо.

Як повідомляє професор Девід О ' Хэйген, який в минулому очолював у Сент-Ендрюсі хімічний факультет, таблиця залишиться в стінах університету і буде доступна для дослідників.

"У нас в університеті заплановано цілий ряд заходів, оскільки ООН визнала 2019 рік Міжнародним роком періодичної таблиці - адже в цьому році ми відзначаємо 150-річчя її створення Дмитром Менделєєвим", - додає професор.

Нагадаємо, територіально до трипільської культури прийнято відносити осіле населення земель від Румунії, через Молдову і майже до самого Києва, яке проживало тут приблизно з 5500 до 2500 р. до н. е.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у річці Темза британські археологи виловили скелет людини, вік якої, імовірно, склав 500 років.

Також "Знай.uа" писав, про стародавні цивілізації, зникнення яких складно пояснити.