Археологи виявили на стіні дому в давньоримському місті Помпеї щось неймовірне. Ця знахідка може змусити істориків скоригувати дату катастрофічного виверження вулкана Везувій майже на два місяці пізніше.

Цю інформацію оприлюднили у газеті La Repubblica, передає РИА Новости.

В одній з кімнат так званого "Будинку з садом" був залишений невеликий напис - "16-й день до листопадових календ". В давньоримській традиції цей день позначає перший день нового місяця, а це значить, що невідомий вказував на 17 жовтня.

Вулкан Везувій

Археологи розповіли про те, що ймовірно в кімнаті проходили ремонтні роботи, які встигли закінчитися у двох інших приміщеннях будинку. Видання зазначає, що напис на стіні був залишений за тиждень до знаменитої трагедії, яка, згідно з однією з теорій, сталася 24 жовтня, а не серпня. Цю версію також підтверджує той факт, що такий неміцний матеріал, як деревне вугілля, не міг би зберегтися на стіні з попереднього року.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Відкриття оцінили в Міністерстві культури в Італії. Міністр Альберто Бонісолі вже у вівторок особисто ознайомиться зі знахідкою.

"Це неймовірна знахідка, яка підтримує теорії про те, що виверження могло статися після 24 серпня" Альберто Бонисоли

В 70-ому році давньоримське місто Помпеї, що знаходиться недалеко від Неаполя, було поховане під шаром вулканічного попелу в результаті виверження Везувію. Зараз цей археологічний заповідник є одним з найбільш відвідуваних об'єктів культурної спадщини в Італії.

Нагадаємо, під час вивчення останків загиблих у результаті виверження вулкана Везувій в 79 році нашої ери вчені відкрили сенсаційну правду.

Як повідомляв раніше портал "Знай.uа", в Італії на розкопках в Помпеях в приватному будинку Casa di Giove ("Будинок Юпітера") археологи виявили таємничі і добре збережені артефакти.

Також портал "Знай.uа" повідомляв про те, що місто Помпеї широко відоме в масовій культурі завдяки класичним творам мистецтва і міфам. Під час виверження вулкана Везувій загинув кожен десятий з 20 000 жителів міста.