Буквально недавно археологи виявили стародавній замок на самому дні великого озера Ван, розташованого в східній частині сучасної Туреччини. Варто відзначити, що древній замок налічує близько 3000 років. При цьому, не дивлячись на велику глибину озера, він зміг зберегтися в ідеальному стані.

У пошуках дослідникам допомагала незалежна команда водолазів. Глава дайвінг-команди Тахсін Цейлан, шукаючи в глибинах озера монстра, в результаті знайшов гарний замок.

дно озера Ван

"Ходили чутки, що під водою може бути щось цікаве, але більшість археологів і музейних службовців запевняли нас, що ми нічого не знайдемо", — розповів Тахсін Цейлан.

За його словами, довжина замку складає 1 кілометр, а стіни споруди мають висоту 3-4 метра.

Популярні новини зараз
Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

Знахідка відноситься до Залізної доби втраченої цивілізації Урарту, яку ще називають Королівством Вана. Багато експертів переконано, що воно панувало в регіоні з 9 до 6 століття до нашої ери. Примітно, що тоді рівень води був набагато нижче. Однак, згодом він піднявся і затопив частину міста.

озеро Ван

Інша незатоплена частина добре відома археологам, вона знаходиться вище нинішньої берегової лінії і є предметом археологічного дослідження.

"Багато цивілізацій розташовувалося навколо озера Ван. Вони називали озеро "верхнім морем" і вважали, що в ньому є багато таємничих речей. Тому ми працюємо над розкриттям секретів озера", — пояснив глава дайвінг-команди.

Нагадаємо, що археологи з Польщі та США натрапили в Єгипті на 2300-річний форт, який захищав стародавній порт Береніс і був потрібен для перевезення слонів. Захисну споруду було побудовано за часів правління династії Птолемеїв.

Як повідомляв портал Знай.uа, заяву про призначення знаменитих геогліфів на плато Наска в Перу зважилися зробити археологи з Канади. Як вважають дослідники, малюнки на плато виконували роль придорожніх храмів, призначених для вознесіння молитов подорожніми.

Також портал Знай.uа писав, що останки найдавніших істот допомогли вченим відтворити сцену битви між акулою кретоксириною і літаючою рептилією птеранодоном. Понад 80 мільйонів років тому з битви переможцем вийшов тільки один представник свого виду.