Днями Британські дослідники приголомшили світ звісткою про неймовірну знахідку. Виявили руїни середньовічного замку, який міг належати центральному герою британського епосу і безлічі лицарських романів.

Так професор і експерт в галузі літератури про короля Артура Пітер Філд заявив, що легендарний Камелот розташовувався на місці римського поселення Камулодунум в західному Йоркширі. Про це повідомляє Science Alert.

Зруйновані стіни замку завтовшки більше одного метра, сходи та підлога з кам'яних плит були виявлені вченими поблизу села Тинтагель – місця, яке традиційно пов'язують з легендами про Артура.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

На думку Філда, місце розташування поселення давало важливу стратегічну перевагу в VI столітті для захисту країни від загарбників — воно розташоване в самому центрі острова, що дає можливість швидко направляти війська в будь-який регіон. Гіпотезу вченого підтверджує і лінгвістична схожість назв римського поселення і легендарного замку, де засідали лицарі круглого столу.

Вчені розкопки датують V-VI століттям і вважають, що там розташовувалася резиденція правителів бриттского королівства Думнония. Легенди про короля Артура відносять його правління як раз до цього тимчасового періоду.

Історики вважають, що виявлений ними палац був частиною великого комплексу, займав велику частину мису Тинтагель. Найімовірніше поселення занепало в VII столітті нашої ери. Однією з причин цього вчені називають пандемії чуми.

Дослідники зазначають, що на місці розкопок було виявлено безліч фрагментів кераміки і скла, а також амфор, в яких перевозили вино і оливкову олію. Це свідчить про те, що мешканці замку належали до вищих верств суспільства.

Однак, видання The Independent зазначає, що гіпотеза Філда потребує додаткової перевірки. Більше того, незважаючи на тривале вивчення цього питання, історики до дотепер сперечаються, існував король Артур на насправді, або він був вигаданим літературним героєм.

Варто відзначити, легендарний вождь бриттів король Артур за переказами жив у V-VI столітті. Доказів історичного існування Артура досі не знайдено. Історики сперечаються, чи мав герой конкретного історичного прототипа або являє собою сплав різних історичних і міфологічних фігур. Королівський замок Артура традиційно називають Камелот, однак вперше ця назва з'явилася лише у французькому лицарському романі XII століття "Ланселот".

Нагадаємо, під час розкопок архіепіскопского замку Сьоборг на острові Элленхольм на півдні Швеції археологи знайшли венеціанський золотий дукат XIV століття.

Як повідомляв портал "Знай.uа", на південному заході Нідерландів археологи знайшли бронзову чашу для вмивання.

Також "Знай.uа" писав, в Абу-Дабі археологи виявили руїни мечеті, якій, за попередніми підрахунками, близько тисячі років.