Вченим рідко вдається виявити останки хижих рептилій, що жили в нижньому юрському періоді (201—174 млн років тому). Але палеонтологи з міланського Музею природознавства зробили неймовірне.

В 80 км на північ від Мілана вони знайшли кістки, що належали невідомому раніше роду динозаврів. Дослідники назвали його – Saltriovenator zanellai.

Як з'ясували вчені, S. zanellai вагою близько тонни мешкав на Землі 198 млн років тому, виявленому динозавра на момент загибелі було всього 24 роки. Представники великих видів в цьому віці ще продовжують рости. Виходячи з цього, палеонтологи припустили, що дорослі особини S. zanellai були на порядок більшими.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Унікальну будову кисті гіганта юрського періоду дозволило дослідникам заповнити прогалини в знаннях про еволюцію не тільки кінцівок динозаврів, але і крил птахів.

У S. zanellai було всього чотири пальці (умовно їх можна порівняти з людськими — протипоставлений іншим великий, а також вказівний, середній і безіменний). На крайньому, "безіменному", пальці не було кігтя.

Виявилося S. zanellai є представником цератозавров — инфраотряда (систематичної групи між подотрядом і сімейством) хижих динозаврів. Про ранніх цератозаврах відомо небагато: вони пересувалися на двох ногах, мали короткими чотирилапими передніми кінцівками, щелепи з гострими зубами і невеликим кістяним рогом на морді, через що і отримали свою назву "рогатий ящір".

Однак S. Zanellai виявився не тільки найстарішим з усіх відомих на сьогоднішній день цератозавров, але і найдавнішим великим хижим динозавром.

Рыст доісторичного гіганта досягав 3 м, довжина тулуба — 7,5 м. Динозавр, вагою близько тонни, мав міцні зуби (4,5 см завдовжки) і потужні пальці з гострими кігтями на всіх чотирьох кінцівках.

Автори дослідження назвали його "страшною бойовою зброєю юрського періоду".

"Хижі динозаври колись володіли пятипалыми кінцівками і пересувалися на чотирьох ногах. В ході еволюції ці рептилії встали на дві ноги, два пальці у них редуцирували, а передні кінцівки адаптувалися до ловлі здобичі. Пізніше у деяких з цих ящерів-птахів розвинулися крила", зазначив співавтор дослідження, палеонтолог з Болонського університету Андреа Кау.

Так існують дві гіпотези, що пояснюють еволюцію крил. Згідно з першою, крило з'явилося в результаті злиття першого, другого і третього пальців передніх кінцівок динозаврів. Згідно з другою, крило розвинулося завдяки злиттю другого, третього і четвертого пальців у ранніх хижих динозаврів.

""Безіменний палець зник у ході еволюції. А перші три пальці, судячи з будовою кисті S. zanellai, як раз і утворили крило — вже набагато пізніше", — зазначили автори дослідження, дозволивши таким чином багаторічну суперечку серед палеонтологів.

Нагадаємо, вчені знайшли найдавнішого смертоносного ящера нашої планети.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені знайшли дивного монстра в обладунках.

Також "Знай.uа" писав, 10 древніх істот, які все ще існують.