Задовго до появи динозаврів Землею правили зовсім інші створіння. Моторошні тисячоніжки, гігантські володарі глибин і небезпечні мешканці неба — вони вам можуть здатися справжніми чудовиськами.

Ми розповімо про деяких тварин, що жили до динозаврів.

Приблизно 480 мільйонів років тому в темних глибинах доісторичного океану чекала здобич эгирокассида. З боку це істота нагадувала прибульця: покрита сітчастими наростами голова і кілька пар щупалець.

Однак і вона не йде ні в яке порівняння з артроплеврою, найбільшим членистоногим в історії. Тисячоніжка виростала до декількох метрів в довжину і могла б стати справжнім кошмаром арахнофоба.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Артроплеври жили в болотистих місцевостях екваторіальних широт в районі сучасних Північної Америки і Європи приблизно 320-290 мільйонів років тому. Вони вимерли, коли рівень кисню в атмосфері значно знизився, але поки що дослідники не впевнені, чи вплинуло саме це на їх зникнення, або ж тому була інша причина.

Динозаврам приділяють занадто багато уваги. У далекому минулому дійсно існували створіння набагато більше і набагато небезпечніше.

Наприклад, цар морів і океанів, що жив на нашій планеті приблизно 400 мільйонів років тому. Ця броньована рибина була крупніше сучасного кита-вбивці (косатки). Дунклеостеї виростали до 10 метрів в довжину і важили майже 4 тонни.

Крім своїх значних розмірів, вони також володіли дуже потужним укусом, який за розрахунками дослідників прирівнювався тиску в 500 кілограмів. Це означало, що їхній укус був таким же сильним, який був у самого тиранозавра Рекса або у сучасних крокодилів. Але ми говоримо про рибу.

Один із наймиліших тварин минулого – циногнат. Прадавня істота була вкрита шерстю, що є поширеною рисою усіх сучасних ссавців. Справа в тому, що насправді циногнат ставився до загону терапсид, які були далекими родичами сьогоднішніх ссавців.

Циногнати жили приблизно 250 мільйонів років тому, а перші ссавці з'явилися майже через 50 мільйонів років. Останки цих тварин, вимерлих незадовго до появи перших динозаврів, були виявлені на землях сучасних Африки і Південної Америки.

Розміром циногнат були з простого вовка з довгими і потужними щелепами, завдяки яким вони утримували свою здобич. Гострими різцями і іклами ці прадавні істоти шматували плоть своєї жертви. Тварини полювали зграями, і були дуже швидкими. Такі висновки археологи зробили на підставі розташування коротких кінцівок циногнат, що теоретично дозволяло доісторичним терапсидам розвивати непогану швидкість під час бігу.

Нагадаємо, вчені знайшли найдавнішого смертоносного ящера нашої планети.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені знайшли дивного монстра в обладунках.

Також "Знай.uа" писав, 10 древніх істот, які все ще існують.