Хочете випити в 17-18 столітті? Тоді вам потрібно дізнатися, чим відрізняється шинок від наливайки і скільки брати з собою грошей. Український журналіст і письменник Сергій Карюк розповів про це.

ВИГЛЯД

Шинок від звичайних хат відрізнявся формою — подовженою за рахунок довгої світлиці, заставленої столами. Замість печі, всередині стоїть прилавок (шинквас). За ним на полицях - великі пляшки (сулії), графіни, посуд.

Шинки зустрічалися не тільки в населених пунктах, але біля перехрестя, перевозів або просто посеред степу. Голодним не залишишся - були б гроші.

ЩО ЇСТИ

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

У шинку можна було замовити хліб, каші, галушки, квасолю, горох, часник, цибулю, свіжі або солоні огірки. Ще готували борщ і капусняк. Багатим гостям пропонувалося ще й м'ясо, але, як правило, у шинках їжу не замовляли.

ЩО ПИТИ

Тут вибір широкий: фруктові наливки, медовуха, вино, квас. Найпопулярнішими були пиво і горілка.

Були і коктейлі, наприклад, варенуха. У горщик з сухофруктами наливають горілку, додають мед і прянощі. Такий горщик ставили у піч на 12 годин, після чого горілка втрачала алкогольний запах.

У шинках також процвітала проституція, для якої в закладах навіть були спеціальні "нумера". Правда, п'яним клієнтам потрібно було тримати вухо гостро: повії часто їх обкрадали.

СКІЛЬКИ ПЛАТИТИ

Річний бюджет селянської родини кінця 18 століття - близько 25 рублів. А на 1 рубль можна було купити в шинку: 4 літри горілки, 16 кг риби або свинини, і погуляти величезною компанією. Шинкарі також з радістю приймали замість грошей одяг, тому пропити можна було останню сорочку.

Нагадаємо, науковці розкрили головну таємницю єгипетського жерця.

Раніше Знай.ua повідомляв, цікаві факти про українські хати.

Також Знай.ua писав, якими були мода, побут і розваги етруської цивілізації.