Привітання "Слава Україні!" відоме на весь світ, але мало хто знає його походження. Про те його історія почалася майже 100 років тому. Про це повідомляє Depo.ua.

Багато гадає, що це вітання придумав Степан Бандера, впевнені навіть, що Бандері його нашептали фашисти. Тому патріоти і руку підіймають в знак вітання, як німці.

Та насправді і гасло і вітання саме таким підняттям руки з’явилися до Бандери. Салютування рукою взагалі є римським і виникло в античну епоху. До того ж, сьогодні українці так не вітаються.

Так за різними історичними даними, відомому українському привітанню-гаслу "Слава Україні" вже майже сто років. Воно з’явилося в часи УНР (1918—1920). Так вітали одне одного чорні запорожці – збройна формація армії УНР, яка діяла на теренах України, виборюючи її незалежність.

Популярні новини зараз
Обличчя заросло волоссям: 26-річна африканка раптово перестала голитися і отримала вау-ефект Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Згідно з істориком Володимиром В’ятровичем, "Слава Україні" ввійшло до українського лексикону у 1920-х роках – задовго до появи ОУН і УПА .

Інформаційними просторами блукає уривок з книги Юрія Горліса-Горського, де він пише, що почув цю фразу від кількох повстанців "Холодного Яру" – в них тоді було заведено вітатись "Слава Україні!". А відповідати потрібно було "Україні слава!"

24 вересня 1920 року на Черкащині відбулась нарада холодноярських отаманів, в якій взяли участь командири Степової дивізії та ватажки збройних формувань з інших регіонів. Степова дивізія, яка налічувала від 12 до 18 тисяч бійців і розповсюдила вітання "Слава Україні! — Україні слава!".

Також за часів ІІ Гетьманату Павла Скоропадського використовували аналогічну фразу "Слава Україні! — Гетьману слава!".

В нинішньому вигляді гасло з’явилося в "Леґії Українських Націоналістів" (ЛУН) — першій українській націоналістичній організації, що діяла у 1925—1929 і стала однією з організацій-засновниць Організації Українських Націоналістів (ОУН).

Коли виникло питання про вітання, Юрій Артюшенко запропонував використати: "Слава Україні! — Козакам слава!". Пропозицію товариство схвалило, але з уточненням — відповідати: "Героям слава!".

Довгі роки під СРСР українське націоналістичне привітання було заборонено, його прирівнювали до "Хайль Гітлер" і демонізували. Знову популярним воно стало під час Майдану.

І вже потім "Слава Україні – Героям Слава" стали вигукувати українські повстанці. Це було і привітання, і гасло, і побажання, і щось на кшталт паролю-виклику.

Нагадаємо, 1678 році турки після довгої облоги взяли приступом столицю гетьманської України –Чигирин, і зруйнували його.

Як повідомляв портал "Знай.ua", російські війська під командуванням Меншикова зруйнували Батурин, закатувавши понад 6 тисяч мирних жителів.

Також портал "Знай.ua" повідомляв, 1698 року на 71-у році життя помер колишній гетьман Петро Дорошенко.