Поняття про гігієну і чистоту існували з глибокої давнини. Чистота тіла у багатьох народах ісимволізувала і чистоту душі. Але часом, деякі процедури догляду робили людину ще бруднішою, ніж вона була.

Античність

У Стародавньому Римі Понтій Пилат був зразок чистоти. Та й взагалі рівень гігієни в Стародавньому Римі був дуже високий - терми (лазні) і громадські туалети до дотепер вважаються зразком.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Руки римляни мили проточною водою, якуполивали з кувшинчика. У воду додавали ароматний оцет, що забезпечував приємний запах і додаткову дезінфекцію.

А фраза "вмиваю руки" давно стала приказкою.

Запрошення до столу на латині звучало "soleas deponere" - "відкиньте сандалі". Історики доводять, що перед їжею римляни мили не тільки руки, а й ноги. Оскільки їли лежачи.

Крім рук і ніг ретельно мили рот, прополіскуючи його і і після їжі. Однак, була одна заковика. Білозуба посмішка цінувалася стародавніми майже так ж, як нами. А найкращим відбілюючим засобом вони вважали урину. І абсолютно спокійно полоскали нею рот.

Середньовічна Європа

Європа не була такою вже брудною, як багато хто вважає. Були там і лазні, і мильні. Так, в початку XIV століття в Парижі налічувалося 29 громадських лазень, стільки в Відні, у Вроцлаві — 12. Так і руки перед їжею середньовічний європеєць намагався мити.

Мило в Європі спочатку закуповували у арабів Іспанії і Єгипту, але з 1200 р. налагодили його виробництво з тваринних жирів і у себе. З 1371 р. прославилося мило з Марселя на основі оливкової олії.

Однак, перед їжею мили руки в суспільній балії, вже після другої людини вода там була не дуже свіжа.

Леонардо да Вінчі, що безуспішно намагався впровадити серветки, скаржився:

"Не в захваті я від звички мого пана витирати ніж і руки об спідниці своєї сусідки по столу. А тому вчора за обідом я поклав на стіл перед кожним гостем індивідуальні полотна - адже краще бруднити їх, ніж скатертину або одяг. Хтось в них вишморгувався. Хтось загортав у них страви і ховав у кишеню. А після закінчення трапези скатертина виявилася такою ж брудною, як завжди!"

Нагадаємо, це дивовижні жіночі аксесуари, які назавжди загублені у часі.

Як повідомляв портал "Знай.uа", модниці минулого йшли на страшні жертви заради краси.

Також Знай.uа" писав, якою косметикою користувалися дами століття тому.