Сучасній людині важко уявити, але кілька століть тому люди не були знайомі з душем, дезодорантом і іншими важливими для гігієни речами. Але незважаючи на це, жителі минулих століть намагалися піклуватися про свою чистоту.

Обмивання

Найбруднішими, крім жебраків, були бідняки, які не могли собі дозволити в холодні сезони купити дрова. Так що взимку бідняки не милися - не могли нагріти води, зате влітку спокійно плескалися в річках і струмках.

Брудніше будинків були тільки різного роду аскети, що не милися і не змінювали одяг, щоб нестатками і муками заслужити собі дорогу в рай - адже прижиттєві борошна спокутують гріхи і замінюють добрі справи.

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня
Показати ще

Обмивання, часто були частиною любовної гри (що викликало обурення у священства). Знаменита красуня Діана де Пуатьє дивувала всіх, купаючись кожен день - але не цим фактом, а тим, що робила це в холодній воді.

Були й ті, хто відмовлявся від ванн, обтиралися лосьйонами і одеколонами на спирту. Оскільки спирт відмінно вбирається через шкіру, любителі такого ведення гігієни були весь час трохи напідпитку.

Жінки з дуже довгим волоссям довго ходили з брудною головою. Адже мити голову було тієї ще морокою, сушити доводилося біля вогню було і непросто, і небезпечно, так що виконували цю процедуру раз на місяць, а то й рідше.

На допомогу від пилу і бруду приходили головні убори. Вечорами розчісували волосся, розподіляючи жир з коренів на всю довжину.

Зачіски знатних дам з важкими конструкціями були занадто складні і дороги, щоб руйнувати їх часто. З ними також могли ходити по місяцю. Крім того, не сприяла підтримці чистоти чоловічого або жіночого волосся мода на укладку воском, спеціальної помадою, бріоліном або рослинним маслом, яка наздоганяла людей в різних країнах в різні епохи.

Запах поту

В ті часи багатьом здавалося пікантним і привабливим запах зпітнілого тіла. Природно, якщо тіло молоде і здорове.

Але все ж піт приносив багато клопоту, перш за все тому, що він роз'їдав тканину, а змінювати вбрання було не так просто, як зараз. Крім того, не завжди була можливість видалити піт перш, ніж він "постаріє" на шкірі і перетвориться в сморід, так що шукали і спосіб зменшити потовиділення.

Так в різні часи використовували для протирання пахв, під жіночими грудьми і стопи ніг розчином оцту, лимонним соком, борною кислотою і навіть формаліном. В результаті останньої міри пахви втрачали здатність потіти, і піт виступав великими краплями в найнесподіваніших місцях.

У жінок зазвичай в декольте. А чоловіки захоплювалися - крапельки поту на жіночих грудей порівнювали з росою і перлами.

Щоб уберегти від поту одяг, шовковому нижньої білизни навіть найбагатші пані та панове воліли добре вбирає вологу тонкий льон. Сорочки немов промокали весь день шкіру. Якщо день видавався жаркий, то їх намагалися змінити кілька разів.

Багаті буржуа і дворяни на протязі століть толком не знали наскільки важливо стан людини для підтримки його чистоти, і багато хто щиро вважали, що селяни і інші роботяги смердючий від природи. У дев'ятнадцятому столітті працівників ручної праці навіть виділяли в окрему расу.

Воші

Воші були постійним головним болем людства. Для того щоб позбутися від них, хоча б частково, люди протиралися різними ліками, починаючи від банального розчину оцту. Ці ж зілля заодно зменшували кількість шкірного сала на волоссі.

Чисті зуби

Гігієна порожнини рота також хвилювала людей минулого. Для свіжого дихання полоскали рот, жували запашні рослини і кірочки цитрусових, розсмоктували освіжаючі пастилки - в залежності від епохи. Головне питання з гігієною рота полягав у тому, наскільки у людини вистачало часу, сил і засобів, щоб доглядати за зубами.

Для чищення і відбілювання використовували товчене вугілля, крейду і навіть подрібнений фарфор. Вони, дійсно, здирали наліт, але серйозно пошкоджували ясна і з часом стирали зубну емаль.

Речі

Окрім того, що митися часто було неможливо, так ще й прати одяг виходило вкрай рідко.

Щоб підтримувати її більш-менш чистою і свіжою, вдавалися до хитрощів. Намагалися провітрювати щоночі. Обов'язково гладили випрані - тоді тканина ставала неначе щільніше і не так охоче вбирала бруд.

Замивалися краї манжет і коміри, а якщо мода дозволяла, то взагалі робили їх пришитими і легко відпорюваними, щоб міняти частіше і прати окремо.

Взуття очищали зсередини, щоб воно не зберігало застарілий запах ніг. Насипали випитий просушений чай або траву на кшталт м'яти, меліси, шавлії. Протирали зсередини спиртом, розчином оцту, марганцівкою, перекисом водню - в залежності від епохи.

Нагадаємо, це дивовижні жіночі аксесуари, які назавжди загублені у часі.

Як повідомляв портал "Знай.uа", модниці минулого йшли на страшні жертви заради краси.

Також "Знай.uа" писав, якою косметикою користувалися дами століття тому.