У четвер, 22 листопада, співробітники Міністерства культури Сальвадора повідомили, що в Хойя-де-Серен на початку листопада археологи вперше знайшли людський скелет. Це місце також відомо, як "маяйскі Помпеї", село, яку приблизно 1400 років тому погребло під шаром попелу під час виверження вулкана. Про це сообщает місцеве видання elsalvador.com з посиланням на Міністерство культури країни.

За повідомленням археолога Мішель Толедо скелет був в поганому стані і належав мешканцю села, який помер під час виверження, а з якоїсь іншої причини.

Вчені припускають, що знайшли останки людини, похованої до виверження Ломо-Кальдера, поки люди ще жили в селі. На дні ями, де знайшли останки археологи знайшли сліди білого вулканічного попелу, що утворився під час виверження 535 року.

Цілком можливо, це поховання знаходилося під якоюсь будовою, яку зніс бульдозер в 1976 році.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Відомо, що село виявив в 1976 році водій бульдозера, який розрівнював землю на ділянці; з тих пір тут ведуться розкопки. Завдяки тому, що виверження відбулося дуже швидко, а температура вулканічного попелу була порівняно низькою, залишки села добре збереглася.

Археологи відзначають, що за 40 років розкопок було знайдено більше 70 будівель, в тому числі житлові будинки, будівлі, в якому селяни збиралися під час свят, і для проведення релігійних ритуалів. Жителі Хойя-де-Серен вирощували кукурудзу, боби, гуава і какао.

Тут було знайдено найдавніше в Новому світі поле маніока. Вчені припускали, що жителі села встигли врятуватися, так як досі за час розкопок не було знайдено жодного скелета.

Зазначимо, Маяйске село Хойя-де-Серен знаходилася на території сучасного Сальвадора, приблизно в 25 кілометрах на північний захід від столиці держави.

Імовірно, що поселення існувало з 200 по 600 рік нашої ери, поки його не погребло під шаром попелу під час виверження вулкана Ломо-Кальдера. Тому Хойя-де-Серен часто називають "маяйскими Помпеями".

Нагадаємо, дослідникам вдалося виявити напис на стіні будинку, який допоміг назвати точну дату виверження Везувію.

Як повідомляв портал "Знай.uа", стародавній Рим прославився сильними воїнами, величною архітектурою, геніальними мислителями і справедливим законом. Але поряд з гуманістичними догмами все ж затесалися немислимі, за сучасними мірками правила і заборони.

Також Знай.uа" писав, під час вивчення останків загиблих у результаті виверження вулкана Везувій в 79 році нашої ери вчені відкрили сенсаційну правду.