Вчені з Великобританії провели масштабне дослідження, в результаті якого довели, що наш сон сильно відрізняється від сну стародавніх людей. Наукові фахівці розповіли кому спитися "солодше".

Так з'ясувалося, що відмінність сну стародавніх людей від сучасних, було пов'язане з образом життя того далекого часу, в якому жили перші люди.

У наших предків він був зовсім іншим, через що і спати їм доводилося по-іншому. Адже для них дуже важливо було захищати себе та своє плем'я, завжди перебувати в пошуках здобичі: все для того, щоб вижити в умовах того періоду.

В результаті досліджень вчені прийшли до висновку, що сон первісних людей своєю тривалістю не відрізнявся від сну сучасних жителів мегаполісу, а іноді був і коротше - в середньому 6,5 годин на добу.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

Єдина істотна відмінність між стародавніми людьми і сучасними - перші майже не страждали від безсоння. Лише 1,5−2,5% мисливців-збирачів не могли заснути вночі частіше, ніж один раз у рік.

Більшість наших предків практикувало переривчастий сон, або, як правильно його назвати, — сегментований.

Дана міра була просто необхідною для того, щоб вчасно убезпечити себе від можливих загроз.

За словами вчених, в тих умовах, в яких вони жили — тривалий сон був просто неможливим, так як він ставив під загрозу їх життя. До речі, є версія, що перша соціальна взаємодія між людьми виникла саме через те, що їм необхідно було домовитися між собою спати по черзі, щоб бути впевненим у безпеці завжди.

Тож, як показало це дослідження — такий спосіб нічного відпочинку зовсім не чужа людському організму, оскільки раніше саме його активно використовували. Але нинішні умови життя дозволяють нам не спати фрагментовано, як дикуни, а мати повноцінний здоровий сон. Тільки його можна вважати корисним сучасному поколінню.

Нагадаємо, американські вчені з університету Стенфорд, в результаті масштабних досліджень, з'ясували, що гени, які були надбаними сучасними людьми від неандертальців, дали першим захист від вірусів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", антропологи відтворили грудну клітку наших предків і дізналися, що ми уявляли їх собі неправильно.

Також "Знай.uа" писав, американські вчені провели дослідження і прийшли до висновку, що неандертальці схрещувалися з сучасною людиною. При цьому, скоріш за все, цей процес вплинув на різну кількість неандертальської ДНК в геномах європейців і східноазіатських жителів.