Прийнято вважати, що татуювання - порівняно нове віяння. Ніби, наші далекі предки не мали змоги та й бажання прикрашати свої тіла фарбою. Але це далеко не так. На сьогоднішній день існують письмові свідчення того, що татуювання практикувалася ще в п'ятому столітті до нашої ери. Про це повідомляє Don't Panic.

Особливе поширення набула ця практика в Греції та Китаї. До речі, мистецтво татуювання цілком можна назвати третьою найдавнішою професією у світі. При чому тату було, як релігійно-ритуального характеру, так і служило звичайною прикрасою тіла.

Зовсім недавно визначився власник найстарішого татуювання у світі: ним став Еці, вік якого оцінюється експертами у 5 300 років. Тільки уявіть, вчені виявили татуйовану мумію, вік якої перевищує цілих п'ять тисяч років. Більш того, на ній виявили тату, які тепер вважаються найдавнішими у світі.

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Мумію Еці знайшли в Тірольських горах ще в 1991 році. Все тіло древньої людини вкрите найпростішим татуюванням, яке являє собою набір точок і смуг, виконаних, втім, досить майстерно. Всього на тілі Еці налічується 61 татуюваннь.

Трохи раніше більшість вчених вважали, що найстарішою слід вважати татуювання, знайдену на тілі мумії з Південної Америки. Чоловік помер ще в 4000 році до нашої ери, а татуювання являє собою тоненькі вусики.

Опублікована в минулому місяці робота Ларса Крутак спростовує заявлений вік мумії з Чилі.

Ларс, що виконує обов'язки наукового співробітника у відділі антропології Національного музею Смітсонівського інституту природної історії, впевнений, що найстаріше татуювання у світі належить Еці. Мумія з Південної Америки на цілих 500 років молодше Еці.

"Так, татуювання Еці – це унікальний і один з найдавніших прикладів татуювання в історії людства. Але тату-культура сама по собі налічує набагато більшу історію, чому саме ці татуювання. Так і в різних музеях світу існує величезна кількість мумій, які впевнений, приховують від нас безліч секретів", - заявив Ларс Крутак.

Нагадаємо, дослідники Національного інституту антропології та історії Мексики знайшли 198 стародавніх артефактів і останків живих істот всередині Сак-Актун - найбільшої в світі підводної печери.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені з Університету Джона Мура у Ліверпулі (Великобританія) реконструювали обличчя людини, яка жила в Ірландії понад 500 років тому.

Також "Знай.uа" писав, під час розкопок, що проходили на території Південної Кореї дослідники знайшли древню могилу, в якій похована жінка з незвично витягнутим черепом.