На березі Москви-ріки, в районі Гончарної набережної дослідники натрапили на найдавніший фрагмент дитячої рушниці XVIII–XIX століть. Про це повідомили російські ЗМІ з посиланням на сайт мера Москви.

"Це дуже рідкісний артефакт, виконаний з свинцево-олов'янистого сплаву", — йдеться в повідомленні.

Як зазначається на офіційному сайті, знайдений фрагмент — це відлитий порожнистий корпус з загубленим спусковим механізмом. Дитячу рушницю було дуже якісно виконано і з ретельним опрацюванням деталей.

За словами археологів, таку дорогу старовинну іграшку в столиці знайшли вперше.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Керівник департаменту культурної спадщини Москви Олексій Ємельянов заявив, рушниця, ймовірно, належала дитині з багатої сім'ї і могло бути частиною ігрового набору, які були популярні за часів правління імператора Павла I (1796–1801).

Однак зображення на прикладі — озброєний чоловік у шароварах на тлі фортеці — може бути відсиланням до російсько-турецьких війн часів Катерини Великої (1762–1796).

Як зазначає заступник мера Наталія Сергуніна, тільки з початку року московські археологи виявили більше п'яти тисяч артефактів, а всього за останні сім років знахідок близько 30 тисяч.

"І хоч археологічний сезон номінально закінчився, фахівці продовжують робити цікаві відкриття", — зазначила заступник.

Варто відзначити, раніше недалеко від Актобе археологи виявили рідкісну знахідку. У похованні епохи сарматів знайдені відразу три бронзових котла, що говорить про поховання в цьому місці племінних вождів.

Курган зазнав значних руйнувань через сільськогосподарські роботи. Так звані аварійні пам'ятки історії досліджуються в першу чергу, вони потребують постійної охорони і захисту.

Нагадаємо, днями дослідники розповіли світові нові цікаві археологічні дані. Так в Марокко ще в 2012 році група археологів виявила невідомий артефакт з кістки, вік якої 90 000 років. Вчені працювали над розгадкою стародавньої таємниці і з'ясували дещо цікаве.

Як повідомляв портал "Знай.uа", археологи на території окупованого Кримського півострова виявили унікальну статуетку. Вперше більш ніж 200-річну історію археологічних вишукувань на землях Боспорського царства вдалося знайти настільки добре збережений виріб з кістки.

Також "Знай.uа" писав, чергове цікаве відкриття зробила пара археологів-любителів, досліджуючи узбережжя озера Біль у північно-західній частині Швейцарії.