Імператриця Австрії Єлизавета Баварська або, як ласкаво її називали близькі, Сіссі була однією з найвідоміших модниць XIX століття в Європі, її шовковим платтям наслідували на всьому континенті. Дівчата заздрили її розкішній, густій, каштановій шевелюрі і осиновій талії.

Коли Сіссі було 16 років вона вийшла заміж за імператора Франца Йосифа I і отримала титул імператриці. З цього моменту вона стає відомою, як законодавець мод.

Природно, догляд за довгим волоссям, яке спадало до п'ят, був цілим ритуалом, який щодня займав кілька годин.

Перукар Сіссі Фанні Фейфалік розчісувала і завивала її довгі коси. Фанні отримувала високу зарплату у 2000 гульденів, порівнянну, наприклад, зі ставкою професора, і її посада називалася - імператорський перукар.

Популярні новини зараз
Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Імператриця була практично в рабстві у свого волосся, і самостійно з ними не справлялася. Бували дні, коли Сіссі страждала від головного болю, оскільки волосся було дуже важке. Тоді Фанні заколювала його стрічками, піднімаючи вгору, щоб полегшити страждання імператриці.

До слова, робота Фанні була не легкою. Сіссі мала далеко не ангельський характер і фанатично любила своє волосся. Розчісуючи пасма, Фанні збирала волоски, що випали і зобов'язана була показати їх імператриці. Якщо волосся було занадто багато, Сіссі дуже засмучувалася.

Так заповзятлива перукарка придумала хитрість: вона носила з собою липку стрічку і крадькома клеїла на неї волоски, що випали.
Волосся Сіссі Фанні мила раз в три тижні, спеціальною сумішшю з сирих яєць і коньяку.

Після імператриця одягала плащ, що не промокає і чекала, поки волосся просохне. У більш пізні роки Сіссі ще і тонувала волосся сумішшю екстрактів індиго і шкаралупи волоських горіхів.

Години, які йшли у імператриці на створення зачіски, вона проводила не в порожню. Поки її чесали, вона вивчала мови. Грецьку, з професором Костянтином Хрістоманосом, а пізніше - угорську, також з носіями мови.

Також у імператриці був цілий комплекс процедур по догляду за своїм тілом.

Щодня приймала ванну, причому чергувала парові, масляні і холодні. Особливо любила теплу ванну з додаванням оливкової олії, після якої шкіра ставала особливо м'якою і гладкою.

Єлизавета регулярно робила маску для обличчя, щоб боротися зі зморшками. Для неї використовувала подрібнену полуницю і сиру яловичину.

Елізабет користувалася простим кремом, який також виготовляли для неї в аптеці.Так званий крем "Селеста" був зроблений з м'якого воску, спермацету, масла з солодкого мигдалю і рожевої води.

Як лосьйони найчастіше вживалися рожева вода, що очищає і знімає роздратування. Любила Елізабет також ромашково-рожеву, лавандову і фіалкову водички.

А щоб фігура була завжди ідеальною Сіссі сиділа на суворій дієті.

Сніданок імператриці складався зазвичай з кави з гарячими і холодними вершками, солодких і присолених булочок, яєць, холодного відварного м'яса, меду, фруктів. Ще вона випивала на сніданок келих вина.

Обід зазвичай складався зі шматочка запеченого м'яса і овочів на гарнір, але завжди присутній фіалковий шербет.

На вечерю вона могла з'їсти тільки м'ясну підливу, або ж взагалі обійтися яйцем, апельсином і склянкою молока.

Також у Сіссі був спартанський режим тренувань. Підняття тягарів, вправи з обручами, багатогодинні піші прогулянки і їзда на конях.

Завдяки всьому цьому Сіссі все життя ходила затягнутою в корсет, і її осиновій талії заздрили всі дами у вищому світі.

Нагадаємо, Єлизавета Баварська була найкрасивішою імператрицею Австрії. Народ обожнював її, а двір відчував дику ненависть і заздрість.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ці дивовижні жіночі аксесуари, назавжди загублені у часі.

Також "Знай.uа" писав, чим запам'яталася одна з найвпливовіших жінок в історії людства Алієнора Аквітанська.