У 19 столітті 1837 року на престол Англії зійшла прекрасна вісімнадцятирічна Вікторія. Початок її правління ознаменувався зародженням нового стилю в моді, який так і назвали - вікторіанський.

Стиль королеви-модниці до сих пір не втратив свою популярність і багато сучасних наречених мріють на головний своє свято надіти подібне плаття.

Що ж такого особливого привнесла в моду англійська королева Вікторія?

Правління королеви Вікторії, яке тривало понад 60-років прийнято розділяти на три періоди:

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Ранній вікторіанський (1837-1860)

1840-ві часто називають романтичним десятиліттям вікторіанської ери. Роки збіглися з найщасливішим періодом в житті Вікторії, законодавиці моди, яка зуміла стати кумиром для багатьох дам того часу. У той час юна королева, шалено закохана в принца Альберта, вийшла за нього заміж. У ці ж роки у них народилися діти.

На піку - силует пісочний годинник з осиною талією і пишною куполоподібною спідницею c численними під'юбниками. Наряди, що рясніють так улюбленими жінками оборками, мереживами, воланами, рясніли всіма кольорами веселки. Талії туго затягували корсетами, часом доводячи об'єм до 30 см. На один наряд йшло до 40 метрів тканини.

У 50-ті роки спідниці стали настільки широкими, що під'юбники вже не могли їх утримати. Для підтримки куполоподібної форми в спідниці стали вставляти спеціальні обручі. Спочатку їх робили на основі китового вуса або кінського волоса.

Середній вікторіанський (1860-1870)

У цей період життя Вікторії змінює смерть улюбленого чоловіка, принца Альберта.

Вікторія надовго занурилася в глибокий траур. Головним кольором став чорний. Стиль її одягу відбився і на моді того часу - актуальними стали стримані неяскраві тони. І силует став більш суворим - з жорсткими корсетами, важкими спідницями, високими, під горло, комірами.

У 70-ті спідниці втратили пишність, в моду поступово увійшов турнюр - ватяна подушечка, яку закріплювали ззаду, трохи нижче талії. Силует в такій сукні виглядав зігнутим, вельми граціозно.

Пізній вікторіанський (1870-1901)

В даний період в моду повернулися і яскраві кольори одягу. На короткий час з 1875 року стає модним вузький силует, турнюри при цьому стають малопомітними.

Але ходити в такому вбранні виявилося незручно, і турнюри повернулися, ставши при цьому набагато об'ємніше.

У підсумку в сукнях з такими величезними турнюрами спідниця спадала практично під прямим кутом, що робило модниць схожими на кентаврів.

Еволюція весільної сукні у вікторіанську епоху

Королева Вікторія змінила моду весільних суконь. Її весілля відрізнялася від багатьох інших королівських весіль тим, що наречений і наречена дійсно дуже любили один одного.

Вибираючи весільну сукню, юна королева відмовилася від традиційної, багато прикрашеної і важкої сукні з парчі c накидкою, оздобленої хутром горностая.

Вона замовила для себе чудове плаття з білого атласу, прикрашене флердоранжем, квітки апельсина, і мереживом.

Після чого білий став найпопулярнішим і традиційним кольором для весільних суконь, потіснивши всі інші кольори.

Також дуже модним став і до сих пір залишається силует королівської весільної сукні - з вузьким вишитим корсажем, пишною спідницею, довгою і легкою мереживою фатою.

Всім зараз відома весільна атрибутика як: миртова гілочка в букеті нареченої, бутоньєрка нареченого, весільний торт, бонбоньєрки для гостей все це було придумано Вікторією. Так королева стала законодавицею весільної моди.

Нагадаємо, секрети краси останньої імператриці Олександри Федорівни.

Як повідомляв портал "Знай.uа", це 5 простих способів, як стати королем в сучасному світі.

Також "Знай.uа" писав, якою косметикою користувалися дами століття назад.