Особистість імператора Калігули оповита домислами, плітками і наклепом. Навряд чи через тисячі років ми докопаємося до істини.

Стародавні джерела свідчать, він примушував до самогубства всіх неугодних, влаштовував бісексуальні оргії, спав з усіма трьома своїми сестрами, а свого улюбленого коня затвердив в сенатори.

Що з цього може бути правдою, а що - наклеп політичних супротивників? Давайте спробуємо розібратися.

Римські історики дуже любили розповідати про його жахливу поведінку. Він став для них втіленням тиранії.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Гай Юлій Цезар Август Германік, третій з династії Юліїв-Клавдіїв, був відомий під прізвиськом Калігула - "Чобіток": коли він був маленьким, мати одягала на нього костюм солдата, в тому числі взуття легіонерів - "каліги".

В історії його ім'я стало синонімом розпусти і божевілля. Таке уявлення про Калігулу склалося багато в чому завдяки працям римських істориків, які були його політичними противниками.

Сучасний французький історик Даніель Ноні впевнений в тому, що більшість злочинів, приписуваних Калігулі, - безпідставні чутки.

Історію про призначення коня сенатором і про те, що імператор оголосив себе богом він називає вигадкою.

За відомостями дослідника, загальна кількість жертв Калігули за роки при владі не перевищує 20, що не йде в порівняння зі списком жертв Тіберія, Нерона або Октавіана Августа.

Светоній, який писав про імператора 80 років по тому його смерті спирався не на факти, а, якщо прочитати текст уважно, а на чутки, в текстах немає опису того, що робив Калігула, зате дуже багато переказів того, що про нього говорили. Светоній також першим заявив про інцестуальний зв'язок Калігули зі своїми сестрами.

Твори Діона були опубліковані через 190 років після його правління. Історики Тацит і Йосип також народилися занадто пізно, щоб знати Калігулу особисто, але спілкувалися з людьми з його оточення. Так що всі ці праці видаються сумнівними і заснованими на легендах.

У Сенеки і Філона, сучасників імператора, немає згадок про інцест, хоча їхні праці містять відкриту критику тирана.

Втім, багато істориків все ж схиляються до версії про сексуальний зв'язок Калігули з його середньою сестрою Друзіллою, з якої він жив як із законною дружиною.

Також є підтвердження, що імператор забирав знатних жінок у їх законних чоловіків і примушував їх до близькості. Ті чоловіки, які намагалися суперечити, а також неугодні сановники, отримували накази накласти на себе руки.

Величезний спадок Тиберія Калігула розтратив за рік і для поповнення скарбниці ввів неймовірну кількість всіляких податків.

Але коли Калігула прийшов до влади, відразу ж виплатив всі борги імператорського прізвища, в тому числі і по зарплатні чиновникам і легіонерам, знизив податки, амністував ув'язнених, звільнив вигнанців, змістив всіх намісників провінцій, яких підозрювали в казнокрадстві або хабарництві, скасував "Закон про образу величності", знищив списки зрадників Тиберія, почав будівництво двох акведуків, провів кілька успішних військових кампаній.

Після 8 місяців правління Калігула чимось захворів - імовірно, енцефалітом, внаслідок чого сталося ураження мозку. Так після лікування поведінка імператора кардинально змінилося. Вночі він страждав від безсоння і кошмарів, а вдень творив безчинства.

Незважаючи на доведені факти жорстокої розправи з противниками і збочення, багато істориків впевнені в тому, що Калігула не був таким монстром, яким його "намалювали".

Нагадаємо, дикі заборони давнього Риму, від яких волосся стає дибки.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, це 8 найгучніших отруєнь в історії.

Також портал "Знай.uа" писав, шокуючі факти про імператора Нерона, про які не напишуть в підручнику.