Ще якихось 200 років тому ці речі були незамінні в жіночому гардеробі. Це були і корисні аксесуари і предмет для гордості. Але на жаль, ці речі залишилися на сторінках історії, припадають пилом на музейних полицях і не кожній сучасній людині відомі.

Ми розповімо, які штучки дами втратили зі свого вжитку.

Віяло

Цей аксесуар, на відміну від інших, відомий практично кожному. Багато панночок і зараз в спекотну погоду користуються цим предметом. Однак історія цієї штучки цікава і налічує вже близько 3 тисячі століть.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

В різні часи віяло, або опахало, був символом влади у ассірійців, ознакою знатності - у древніх єгиптян, втіленням чоловічого і жіночого начал в Японії і Китаю. А в європейській культурі середньовіччя і пізніше він увійшов, як незамінний предмет зваблювання.

Існувала особлива "мова віяла", яка дозволяла не тільки заохотити або відвадити кавалера, а й призначити, наприклад, йому побачення на певний час і місце.

Портбукет

Оригінальний футляр для живих квітів був в моді в XVIII-XIX століттях. Так невеликий букет можна було нести в руках, не забруднивши наряд, або приколоти до плаття.

Також за допомогою розсувних ніжок-подставочек аксесуар швидко перетворювався в міні вазочку.В деякі особливі моделі можна було наливати воду.

Шатлен

Цей цікавий аксесуар був популярний ще з середньовіччя і аж до XX століття. Це був спеціальний затискач, до якого на ланцюжках кріпилися різноманітні корисні дрібниці: гаманець, ключі, годинник, олівчик, наперсток і так далі.

Носилася така конструкція на поясі. Аксесуар був чудовим порятунком для дам, які не мали тоді ще сумочки. Через велику функціональність предмета штучку носили і знати, і прості люди, і жінки, і чоловіки.

Карне (Бальна книжка)

Для особливого заходу, особлива книжка. Зазвичай це була вишукана річ в дорогоцінному палітурці з невеликим олівцем.

За допомогою ланцюжка вона кріпилися до зап'ястя або сукні.

З'явилися бальні книжки в XVIII столітті у Відні і використовувалися аж до другої половини XX, отримавши популярність як в Європі, так і в США.

Блохоловка

Блохи були величезною проблемою тих часів. Такий спеціальний аксесуар, модний в XV-XVI століттях і пізніше, був невелику закручується пастку для комах.

Всередину поміщалася ароматна принада - ганчірочка, просочена медом, кров'ю або смолою. Блохи заповзали всередину і прилипали. Пристрій поміщали всередину зачіски, під одяг або поруч з ліжком.

У ті ж часи був популярний інший аксесуар - цілісна шкурка хутрового звіра з декоративно виконаної у вигляді ювелірної прикраси головкою.

Існує думка, що хутро міг переманювати на себе надокучливих паразитів, але підтвердження цьому факту немає.

Уксусниця або флакон для нюхальної солі

Дами тих часів регулярно втрачали свідомість. Так з'явився прикрашений аксесуар з сіллю амонію, яка мала різкий запах.

Коробочка - уксусниця служила тим же цілям, в ній знаходилася ватка, змочена в оцті або нашатирі.

Нагадаємо, секрети королеви Вікторії, що змінили весільну моду.

Як повідомляв портал "Знай.uа", це магічні секрети краси Клеопатри, якими користуються і в наші дні.

Також "Знай.uа" писав, якою косметикою користувалися дами століття тому.