Жанна Антуанетта Пуассон увійшла в історію завдяки своєму загадковому "довголіттю" при дворі. Адже вік фаворитки, як правило, не довгий.

А ця жінка зуміла підкорити серце короля Франції Людовіка XV, який зробив її маркізою де Помпадур.

Так де Помпадур двадцять років (з 1745 по 1764 рік) не покидала Версаля, до самої смерті залишаючись найближчим другом і порадником Людовика XV. Фаворитка короля запам'яталася сучасникам, як некоронована королева Франції.

З усіх коханок, тільки де Помпадур знала, як розвіяти нудьгу короля. Вона часто вигадувала для Людовика XV нові розваги, співала і грала. Любила розповідати з властивою тільки їй пікантність нові анекдоти.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

А коли який-небудь міністр набридав Людовику доповідями, вона намагалася швидше випровадити доповідача.

Під час гри на сцені в театрі Етіоля або Шантемерле у пані де Вільмур, їй вдалося полонити Людовика своїм виконавським мистецтвом, і вона навіть створила в Версалі в одній з примикали до Медальйонного кабінету галерей невеликий театр, названий "Камерним театром".

Ці секрети любові маркізи де Помпадур підкорили серця багатьох:

Ароматний секрет

Вона сама створила фірмові парфюми, які запаморочили голову Людовіку. Жанна змішала кілька крапель поту короля зі всілякими ароматами квітів. Через багато років вчені довели, що запах власного тіла найприємніший для людини.

Кулінарний секрет

Фаворитка винайшла рецепт ріссолей - маленьких пиріжків, смажених у фритюрі і схожих на пончики, з начинкою з сальпікона - фаршу, нарізаного маленькими шматочками. І сама готувала королю напій з шоколаду з амброю, а для пробудження фантазії - вишукані страви з ніжного баранчика.

Стратегічний секрет

Король любив розважатися в ліжку з молоденькими, але обов'язково дурними дівчатами де Помпадур влаштовувала сама такі ночі любові. Але вони були потрібні тільки на ніч. Задоволений король повертався знову до мадам Помпадур. Тільки така жінка могла говорити з ним і про незначні справи, і давати слушні поради в найскладніших ситуаціях.

Розумна де Помпадур, для того, щоб утримати короля якомога довше, удосконалювалася, розвивалася і займалася самоосвітою до кінця своїх днів. Вона була знайома з усіма видатними письменниками того часу.

Сучасники стверджують, що мадам Помпадур внесла чималий внесок у розвиток культури.

Фаворитка короля була знайома з усіма видатними письменниками того часу. Дюкло і Мармонтель були її хорошими друзями.

Старого Кребільона вона врятувала від злиднів, надавши йому посаду бібліотекаря. Великий Вольтер захоплювався нею, хоча, в той же час, підсміювався над її міщанськими манерами.

В її честь зроблено багато прекрасного:

Діаманти, ограновування яких називається "маркіз", своєю формою нагадують губи фаворитки.

Відомі келихи для шампанського форми тюльпана або конусоподібні створені за формою грудей мадам де Помпадур.

Ридикюль з м'якої шкіри - її винахід. Вона ввела в моду високі підбори і високі зачіски, тому що була маленького зросту.

І нарешті, ніжні троянди, її улюблена квітка, з часом були названі "трояндами Помпадур".

Нагадаємо, секрети молодості Діани де Пуатьє.

Як повідомляв портал "Знай.uа", це магічні секрети краси Клеопатри, якими користуються і в наші дні.

Також "Знай.uа" писав, секрети краси останньої імператриці Олександри Федорівни.