Справжній страшний сон, якщо вдома заводиться моль. Багато українців, які мають квартиру або приватний будинок, стикаються з такою проблемою. Проте не варто приховувати, що така проблема гостро постає не лише в Україні, а й у багатьох європейських країнах.

Є люди, які при виявленні таких мешканців просто панікують. І не дарма, адже міль може завдати величезної шкоди меблям, продуктам харчування та багатьом іншим речам.

Британський експерт Девід Крос, керівник академії техпідготовки Rentokil Pest Control розповів про кілька елементарних способів боротьби з міллю, які не вимагають великих фінансових витрат.

Міль. Фото: скрін youtube
Міль. Фото: скрін youtube

"Якщо ви помітили п'ять чи шість комах блідо-сірого кольору в кімнаті, то, швидше за все, у вас серйозне зараження", - застерігає Девід Крос.

Популярні новини зараз
Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію
Показати ще

На цьому етапі він радить звернути увагу на те, чи пошкоджені натуральні волокна – одяг, штори та килими. Хоча самі метелики не їдять одяг, їхній "молодняк" - їсть.

Міль, кадр із відео
Міль, кадр із відео

Тому присутність дорослих особин є показником того, що їхні личинки ховаються десь у темних кутах. Щоб позбутися молі, експерт радить випрати чи здати в хімчистку одяг, щоб убити яйця та личинки.

Температура при пранні має бути високою — приблизно 55 градусів за Цельсієм. Ще один крок - це прибрати підлогу, килими та внутрішні вентиляційні отвори. Це допоможе позбавитися личинок і речовин, які можуть викликати майбутнє зараження. Також можна спробувати заморозити заражені предмети на 24 години. Це вб'є комах.

Індійська моль, фото - kuhni club
Індійська моль, фото - kuhni club

Для того, щоб позбутися молі на кухні, можна застосувати аромати, які не подобаються цьому шкіднику, зокрема оцет, гвоздику або цитрусові.

Можна використовувати кілька способів, які допоможуть налякати харчову міль:

Зокрема, скляні ємності та кухонні шафи слід протерти розчином з води та оцту (1:1), також можна додати гвоздикову або цитрусову олію, або нагрітий оцет.

Висушену гвоздику можна покласти на кухонних поличках, можна використовувати шкірку з апельсинів або інших цитрусових. Не любить харчова міль і запах деяких трав, наприклад полину, лаванди або розмарину.

Можна також покласти на кухонні полички шматочки господарського мила, аромат якого відлякує шкідників. У банки з крупою експерти радять покласти часник.

Лавровий лист, фото aidigo-shop
Лавровий лист, фото aidigo-shop

Ще один ефективний засіб – лавровий лист. Він пригнічує комаху своїм стійким запахом. У той самий час можна використовувати як свіжий, і засушений лавровий лист. Тому після обробки всіх поверхонь від харчової молі на поличках розкласти мішечки з лавровим листом.

Крім того, можна застосувати ефірну олію камфорну і натуральну камфору. Як і платтяна міль, комахи на кухні не витримують їхнього запаху і залишають насиджені місця, як тільки його відчують.

Лаванда, фото rus.media
Лаванда, фото rus.media

Досить ефективними у вирішенні проблеми з харчовою міллю можна назвати ароматні трави – гвоздика, лаванда, пижма, герань, розмарин, ялиця, базилік.

Висушені ароматні трави слід розкласти в місцях скупчення харчової молі, щоб позбавитися зрілих особин вже через 5-7 днів. Такі ж результати дають ефірні олії цих трав.

Нагадаємо, приживуться всі саджанці: як правильно висаджувати полуницю восени.

Раніше повідомлялося, як потрібно зберігати яблука: прості правила, які врятують ваші запаси.

Також, голова болить вранці не через похмілля, а через їжу та скрегіт зубами: справжні причини світанкових мук.