З приходом осені починається сезон дощів, значить і сезон грибів. Їх використовують одразу у страви, сушать і навіть консервують.

Але щоб не було неприємностей до загрози життю, треба вміти збирати правильні гриби. Одними з найпопулярніших є і опеньки. Складність із збору полягає в тому, що є справжні, а є хибними. Тому міколог дав важливі поради всім грибникам про те, як визначити справжні опеньки.

Опеньки, фото: bibalex.org
Опеньки, фото: bibalex.org

"Збирають їх до пізньої осені, а часом і навіть у зимовий час. Наприклад, є такий «зимовий опеньок». Але цей вид грибів можна переплутати з грибами-двійниками — такими групами, як хибноопеньки та галерин…", - каже міколог.

Як відрізнити справжні опеньки від хибних грибів:

Забарвлення: Справжні опеньки мають світліший колір капелюшка і ніжки в порівнянні з хибноопеньками. В останніх колір темніший, ближче до коричневого.

Популярні новини зараз
Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією "Тварі ви, ви не люди": обленерго довело пенсіонера до смерті через вимогу стояти в чергах За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову
Показати ще

Кільце на ніжці: У справжніх опеньків часто є кільце на ніжці, у той час як у хибноопень його не буває.

Забарвлення пластинок: У опеньків пластинки під капелюшком завжди світлі, білі, кремові або жовті, тоді як у ложноопят вони жовто-сірі, жовто-зелені або мають фіолетовий відтінок.

Опеньки та хибні опеньки, фото з вільних джерел
Опеньки та хибні опеньки, фото з вільних джерел

Небезпека несправжніх опеньків

Експерт також застеріг від можливої небезпеки вживання хибних опеньків. Він підкреслив, що гриби-двійники мають накопичення отруйних і шкідливих токсинів, і отруєння такими грибами можливе.

Місця збору опеньків

Міколог рекомендує збирати опеньки на екологічно чистих територіях, далеко від авто- та залізниць, промпідприємств та зон хімічного забруднення. Найбільш підходящими місцями є сирі листяні та змішані ліси, біля основи трухлявих пнів, деревини, що підгниває, а також поля біля озер, луки і лісові галявини.

Збір грибів, скріншот: Youtube
Збір грибів, скріншот: Youtube