У період з липня до серпня на смородині вже закладаються нирки для наступного сезону. Саме тому в цей період часу потрібно приділити час догляду за кущами. Щоб надовго зберегти здоров'я рослин, потрібно використовувати обрізку, полив, підживлення, різний захист від хвороб і шкідників.

Знайдіть час для кількох процедур, які повернуть смородині силу та привабливий зовнішній вигляд, після того, як зібрали врожай.

Цими порадами поділився один із українських блогерів-дачників, який часто ділиться свіжими відео на YouTube.

Чорна смородина, скріншот: YouTube
Чорна смородина, скріншот: YouTube

Обрізання смородини після збирання врожаю

Як тільки плодоношення закінчено, і всі ягоди зняті, кущам смородиновим потрібна санітарна обрізка. Робити її краще гострим секатором. Спочатку обріжте хворі, пошкоджені та старі товсті пагони (вони бурі, з нальотом), які вже не зацвітуть наступного року.

Популярні новини зараз
Додадуть 500 гривень: пенсіонерам обіцяють надбавку у червні Українцям виплатять чималу компенсацію: гроші надходитимуть три місяці Цей новий документ видаватимуть ТЦК тим, хто не має військового квитка: зателефонують і перевірять Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати
Показати ще

Також виріжте всі зайві прикореневі пагони всередині куща, вони тільки загущають його, і надто низько розташовані гілки, що лежать на землі. Потужні однорічні пагони укоротіть на 5-8 см.

Як тільки рослина позбавиться баласту у вигляді непотрібних гілок, всі свої сили вона направить на закладку нирок. А значить, при дотриманні всіх інших процедур, багатий урожай не забариться!

Cмородіна, скріншот: YouTube
Cмородіна, скріншот: YouTube

Чим густіший кущ, тим менше на ньому ягід. Тому не нехтуйте регулярними обрізками смородини.

З обрізанням пагонів все зрозуміло, а що робити з листям? У чорної смородини їх можна обірвати самостійно, якщо вони уражені хворобами. Зазвичай це роблять уже восени. А ось на червоне листя повинні опастися самі, інакше рослина зазнає стрес.

Якщо після обрізки смородини залишилися добрі гілки, наріжте їх на живці і використовуйте для розмноження. А здорове листя додайте в маринади та соління.

Чорна смородина, скріншот: YouTube
Чорна смородина, скріншот: YouTube

Полив смородини після збирання врожаю

Ягідним чагарникам потрібна волога, щоб правильно закласти нирки, а потім добре перезимувати. Після того, як обрізані зайві гілки та пагони, полийте кущі теплою свіжою водою. Під червону смородину вилийте по 1-2, чорну – 3-4 відра. Наступний полив буде вже восени, перед підготовкою до зимівлі.

Смородина, фото: Знай.ua
Смородина, фото: Знай.ua

Чим підгодувати виснажений кущ смородини

Якщо кущі рясно плодоносили і сильно виснажилися, підживіть їх комплексним мінеральним добривом за інструкцією, наприклад, нітрофоскою. Часто смородина страждає від хлорозу, її листя починає жовтіти, тому варто підгодувати її азотом: 1 ст.л. сечовини на 10 літрів води.

Нагадаємо, куркума та горілка - це не тобі, а для грядок: гаряче підживлення, яке завалить город огірками.

Раніше повідомлялося, діставайте новорічні іграшки, щоб урятувати врожай: небанальні способи захиститися від птахів.

Також, рятуємо помідори від різкого похолодання: два дуже хитрі способи.